Rad novosadskih srednjoškolaca o primeni Pythona u fizici objavljen u prestižnom časopisu „Physics Education”

Ljubomir Gojković i Stefan Malijević, učenici Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, objavili su svoj rad u časopisu „Physics Education“. 

Ljubomir i Stefan su u svom radu prikazali tri primera strujnih kola (otpornik-kondenzator, otpornik-induktor i otpornik-induktor-kondenzator) pomoću Eulerove metode za približno rešavanje diferencijalnih jednačina pomoću algoritama primenjenih u programskom jeziku Python. Šta su zapravo oni učinili? Pokazali su kako se jednostavni i vrlo efikasni algoritmi mogu implementirati u trenutno najpopularniji programski jezik. 

Njihov rad pre svega može pomoći nastavi u srednjim školama, jer vizuelizacija rezultata omogućava upoznavanje sa svim svojstvima električnih kola, koja se pominju u nastavi. Oni su u svom radu uz kod napisali i detaljne komentare, kako bi čitaoci mogli da ga uz blage izmene primene i za modeliranje sličnih sistema. Kao učenici su osmislili i uputstva za pripremu zadataka za svoje vršnjake. 

Mentor im je bio dr Stevan Armaković sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Zahvaljujući izuzetnim uspesima u školi, Ljubomir i Stefan uspešno su upisali Fakultet tehničkih nauka i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, piše Brainz TV

Physics Education je međunarodni časopis za sve koji su uključeni u nastavu fizike u školama i na fakultetima. Članci odražavaju potrebe i interese nastavnika u srednjim školama, kao i predavača uvodnih kurseva na fakultetima. 

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Petar Paunović

Unesite termine za pretragu