Programiranje na RTS-u: Školarci će tu učiti po Petljinim materijalima

Fondacija Petlja je svoje materijale za učenje programiranja prilagodila situaciji, a školarci će časove moći da prate kako na onlajn platformi, tako i na televiziji.

Srpski obrazovni sistem je nedavno prošao kroz naglo prebacivanje u onlajn okruženje. Tom prilikom su sagovornici Startit Dnevnika ocenili da se Ministarstvo prosvete brzo snašlo, ali da je ostalo dosta mesta za napredak. Istovremeno su brojne organizacije i kompanije dale svoj doprinos u borbi da se društvo što više stabilizuje u vanrednom stanju prouzrokovanom pandemijom korona virusa.

Ubrzanim tempom radi i Fondacija Petlja. Ova domaća organizacija za cilj ima razvijanje algoritamske pismenosti u Srbiji, zbog čega su pokrenuli brojne projekte tokom nekoliko godina postojanja. Široj javnosti su postali poznati kada su neki od njihovih članova učestvovali u poduhvatu uvođenja predmeta Informatika i računarstvo u srpske osnovne škole 2017. godine.

U toku prethodne nedelje su nastavili sa svojom misijom u novonastalim uslovima, pa su preduzeli niz aktivnosti kako bi svojim korisnicima omogućili što jednostavniji prelazak na učenje programiranja od kuće.

U početku će učenici učiti samostalno

Petlja je u četvrtak objavila prve onlajn kurseve za učenike osnovnih škola koji se nalaze na posebnoj stranici Učionica. Kursevi su tipa tipa self paced MOOC sa pratećim video lekcijama, što znači da učenici za početak rade samostalno, bez interakcije sa nastavnikom kroz onlajn kurs. Petlja planira i uvođenje mogućnosti da nastavnik pravi svoju grupu, prati svoje učenike i komunicira kroz kurs.

Na stranici Učionica su se našli i kursevi za gimnazije i specijalizovana IT odeljenja po Petljinim materijalima. Prve lekcije su već objavljene, a dalje će se objavljivati sukcesivno u skladu sa nastavnim programom.

Časovi od petka i na RTS3

Fondacija učestvuje i u snimanju emisija koje će se emitovati na RTS-u, a prvi časovi za peti, šesti i sedmi razred će biti prikazani u petak na trećem kanalu. Nadalje će se svake nedelje pojavljivati sa emisijama za nove lekcije.

Takođe, objavili su video lekcije za sedmi razred za programski jezik Python, a u narednim danima će objaviti i video lekcije za osmi razred.

Još jedna lepa vest je da je Microsoft za vreme trajanja kriznog perioda školama omogućio besplatno korišćenje Office 365 platforme u okviru koje je dostupna verzija Teams aplikacije prilagođena za obrazovanje. Takođe, kako bi se nastavnici što bolje pripremili za korišćenje platforme, Microsoft je organizovao besplatne onlajn obuke za nastavnike.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Marko Marković

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu