Profesorka Reljin: 5G tehnologija bezbednija od 4G

Kolege u Sloveniji su saglasne, ali su laici bili glasniji, pa je uvođenje 5G tehnologije u toj zemlji trenutno zabranjeno.
5g

Profesorka Irini Reljin sa Elektrotehničkog fakulteta objašnjava kako 5G tehnologija emituje nejonizirajuće zračenje koje nije štetno po zdravlje ljudi. Kako je rekla u svom gostovanju na RTS-u, nju i njene kolege je iznenadilo to što je Slovenija zaustavila uvođenje 5G mreže.

„Oni su u decembru počeli o tome da razmišljaju. U januaru su na nivou EU donesene preporuke, odnosno pravila koja se odnose na zaštitu 5G mreže i to su preporuke koje se odnose na javne nabavke. Tako da se čini da nije jedini razlog taj strah, premda Slovenija, kao i sve zemlje EU, ima dosta blaže kriterijume po pitanju nejonizujećeg zračenja u odnosu na Srbiju.”

Reljin smatra da je zabrana samo privremena, kao i da su propisane granice u Srbiji sasvim dovoljne.

„Svaka nova tehnologija podrazumeva da vi imate bolje kodovanjem zaštićene signale, koje u prisustvu smetnji možete lakše da detektujete. Rezultat toga je da vi radite sa manjim snagama nego prethodna generacija. Zbog toga 5G tehnologija ne bi trebalo da bude ništa opasnija, već čak i bezbednija u poređenju sa 4G.”

EU je postavila rok do 30. juna 2020. godine da članice dozvole upotrebu frekventnog opsega od 700 MHz za wireless. Međutim, države ne mogu da implementiraju ovu odluku ukoliko susedne zemlje ne učine isto. Dok je u Sloveniji ovaj opseg „manje-više čist”, Hrvatska, Italija i Mađarska su najavile da neće moći da obezbede ove frekvencije do isteka roka. Na komšijskom kontinentu Kina prednjači u prihvatanju 5G tehnologije, a Startit Dnevnik je pisao o tome i  koji izazovi čekaju Srbiju u prihvatanju 5G.

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Petar Paunović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu