Hvala vam ljudi: Ovo su 3D štampari koji prave vizire za naše medicinare

Svu 3D štampu za klijente sam odložio i počeo sam štampu vizira. # Mama mi je jedna od tih hrabrih ljudi. # Želimo da se ovo što pre završi. # Kad je frka mora da se uskoči.

Petar Paunović
23/03/2020

Vest da srpski 3D štampari prave vizire za zaštitu zdravstvenih radnika od virusa, bila je jedna od retko lepih koje ovih dana čitamo. Još lepša jeste ta da broj onih koji se priključuju toj akciji raste svakog sata.

Cilj je da se onima koji su u prvim borbenim redovima obezbedi što bolja zaštita od pandemije covid19. Zato su ljudi, koji su se udružili u Facebook grupi Vizionari Srbije, razgovarali sa zdravstvenim radnicima o tome kako mogu da im pomognu i saznali su da su im potrebni viziri. Oni u potpunosti prekrivaju lice, tako da štite od kapljičnog korona virusa, a kako mogu da se denzifikuju, njihova upotreba je višekratna.  

U toj grupi je među prvima svoje mesto našla i Laboratorija ideja – iDEAlab, koja se bavi 3D štampom pri Univerzitetu u Novom Sadu. Njen koordinator Vladimir Todorović, nekoliko dana pre nego što je ideja o pravljenju vizira zaživela, ponudio je pomoć laboratorije Kliničkom centru Vojvodine, jer je čitao vest da je 3D štampa spasila 10 života u najvećem evropskom žarištu COVID-19. Kako trenutno nema potrebe za pravljenjem ventila za repsiratore, na čemu su radili 3D štampari u Italiji, uposlili su svoje mašine da prave vizire. Oni sada uspevaju da naprave 25 vizira dnevno, a trenutno šire kapacitete kako bi učetvorostručili proizvodnju. 

Prednju plastiku vizira dobijamo od kolega iz firmi koji su deo ove grupe, a koji su svoje kapacitete laserskih sekača preusmerili na izradu ovih delova, isti dan kada smo započeli sa štampom. Plan je da se alati za brizganje ubrzo osposobe i da proizvođači koji brizganjem plastike mogu da rade ove delove veoma brzo prebace na proizvodnju i da se od tog momenta dnevno proizvodi više hiljada komada vizira.

Samo pravljenje vizira podrazumeva nekoliko delova, a u zavisnosti od modela štampača oni se mogu štampati pojedinačno, u parovima ili skupa. Ti delovi se potom kače na laserski isečenu foliju i vizir je gotov. Time je trenutno volonterski uposleno više od 60 kompanija, timova i pojedinaca, a mi vam donosimo priče o samo nekima od njih, kako bismo vas inspirisali i motivisali.   

Majka i sestra rade u apotekama, svaka pomoć je potrebna

Arpad Pletikosić je student mehatronike na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, kome je drug s kojim je bio na takmičenju iz robotike poslao poziv da se priključi akciji.

„Želim da pomognem, pošto mi majka i sestra rade u apotekama, i znam da je trenutno svaka pomoć potrebna. Štampač mi je kod kuće i radiću sve dok ne počne brizganje ili mi nestane materijal za rad.”

Moja majka je jedna od tih hrabrih ljudi

Ljubomir Živković je radio-amater, koji je u januaru kupio printer i na njemu proizvodi oko osam vizira dnevno i nastavlja do daljeg.

„Želim da pomognem našim lekarima, pošto je i moja majka jedna od tih hrabrih ljudi.”

To je mali doprinos

Nikola Bogranovski je grafički dizajner i ljubitelj 3D štampe, koji se latio pravljenja vizira iz društvene odgovornosti i solidarnosti. 

„To je mali doprinos koji u ovom trenutku mogu da pružim. Radim od kuće i trudim se da napravim što više mogu do dana isporuke.”

Radim dve do tri ture dnevno

Andrej Gridin je štampač kupio za zabavu i lične potrebe i u tome je amater, a kada mu je kolega javio za akciju odmah se latio posla.

„Imam jedan štampač kod kuće i odjednom mogu da štampam šest potrebnih delova, tri dela za kačenje i tri donja ojačanja, a sve to traje malo manje od pet sati. Plan je da radim dve do tri ture dnevno.”

Bilo bi jako sebično da se ne uključimo u ovu inicijativu

Nenad Jovanovski je koordinator svih Startit centara u zemlji, koji trenutno spava u kancelariji, kako bi ispratio rad četiri printera na kojima može tridesetak vizira dnevno da napravi. Ukoliko bude potrebe da se štampa neka druga oprema, baca se na to.

„Generalno, kada je objavljen poziv na Startit Dnevniku i kada sam stupio u kontakt sa ljudima koji su pokrenuli inicijativu shvatio sam kolika je zapravo potreba za ovim vizirima. Jednostavno, kako sam znao da posedujemo svu neophodnu opremu pomislio sam da bi bilo jako sebično sa naše strane da se ne uključimo u ovu inicijativu.”

Bezbednost medicinara je prioritet

Nikola Miljković (Unbox Hab) se bavi 3D modelovanjem, skeniranjem i štampom. Takođe edukuje srednjoškolce u tom polju.  

„Video sam javni poziv za pomoć i odgovorio na njega. U ovom trenutku je bezbednost medicinara prioritet i radimo sve što možemo da pomognemo. U svojoj kancelariji radim sa dva štampača od čega jedan pripada DELI prostoru, dok sarađujem sa StartUp centrom i fizičkim licima u gradu koja su ponudila pomoć.”

 

View this post on Instagram

 

Ovih dana štampači @3d.fabrika_ , @startupcentarnis i @deliprostor -a rade punom parom da štampaju vizire za naše medicinare i druge korisne stvarčice (vodiče za šivenje trakica na maskama na primer)

A post shared by 3D Fabrika (@3d.fabrika_) on

To je moralna obaveza

Nemanja Vidić je zubni tehničar, koji je 3D štampač kupio zbog kreativnog hobija. Na svom uređaju za šest sati može da napravi sve potrebne delove za dva vizira.

„Mislim da svako ko je u mogućnosti ima moralnu obavezu da pomogne u ovakvim situacijama.”

Želimo da pomognemo pre svega lekarima

Mala Škola Elektronike je edukativni program za osnovce i srednjoškolce iz oblasti elektronike, programiranja, robotike, mehanike i 3D modelovanja.

„Želimo da pomognemo pre svega lekarima, dok im ne stigne oprema. Štampamo oko pet vizira dnevno. Imamo jedan 3D printer i za sada nemamo mogućnosti za brzo proširenje kapaciteta.”

Uključio sam se iz sebičnih razloga, a imam i doktorku u kući

Milan Urukalo je ponosni vlasnik Ender 3Pro 3D štampača, na kojem dnevno uspe da proizvede pet komada. Kako kaže, uključen je u mnoga dešavanja u IT svetu, pa mu je potpuno prirodno da bude deo ove akcije. 

„Iskreno, uključio sam se pre svega iz sebičnih razloga. Dosta mi znači što imam nešto bitno da radim dok sam zatvoren u kući, osećam se dosta ispunjenije i srećnije. Na drugom mestu, živim sa doktorkom i znam sa čim se ti hrabri ljudi bore svakodnevno, ne samo sad, već i pre pojave ovog najnovijeg neprijatelja koji svima preti.”

Uposlio sam i štampač iz Zrenjeninske biblioteke

Đorđe Lončarski, alijas Manukrafter, je pravnik, koji pravi cosplay rekvizite i kostime, i bavi se 3D modelingom. 

„Štampam delove vizira na svojem ender3 i uposlio sam Prusu mk3 i3 iz Zrenjaninske biblioteke.”

 

View this post on Instagram

 

 

View this post on Instagram

 

Cakana strikes again . . #3dstampa #3dstampasrbija #osvajaci #cakanajukebox #cakana #3dprintedcosplay #heartstone

A post shared by Đorđe L. Cosplay propmaker (@manukrafter) on

Štampam0 8-10 komada dnevno

Bojan Čović je nezaposlen i štampa iz hobija s još nekoliko sugrađana. Proizvede 8-10 komada na dnevnom nivou.

Kada je frka, mora da se uskoči

Petar Carević (Modlica) je primenjeni umetnik i ljubitelj kuvanja koji se našao u svetu 3D štampe. Iz sfere arhitekture, prešao u sferu kolačarstva i svidelo mu se. Smatra da kada je frka mora da se uskoči, kada već postoji način da se pomogne.
„Možemo proizvesti 20 komada dnevno. Zahvaljujući kolegama sa kojima već sarađujemo, možemo kompletirati štampane delove sa folijama. Videćemo koliko ćemo još imati filamenta (i kolege folije) i hoće li biti mogućnosti za nabavku.”

Želimo da se ovo što pre završi

Dragan Radošević (Principessa modle) je poizvođač modli za kolače i alata za poslastičare. Na svoja dva štampača uspreva da dnevno napravi desetak kompleta za vizire, a ima i laser kojim je isakao određenu količinu folija. 

„Kao mala porodična firma želimo da se ovo što pre završi, a već godinama nalazimo načine da pomažemo. Glupo je da naše mašine stoje, kada već mogu da pomognu.”

Moj štampač je 24 sata dostupan

Nikola Đorović je veliki entuzijasta 3D štampe, koji radi ovo iz solidarnosti. Njegov štampač je sada 24 sata dostupan samo za pravljenje komponenti za vizire. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikola Djorovic (@3d.print.kg) on

Radim dok ima materijala i štampač služi

Stefan Suknjaja (how2play) je 3D koncept dizajner i dizajner Room Escape igara.

„Radim solo i štampam na jednom štampaču. Uspevam da proizvedem 10-12 delova dnevno. Plan je da nastavim u zavisnosti od potražnje sa stranice “Vizionari Srbije”, dok ima materijala i štampač služi.”

Članovi moje prodice rade u zdravstvenim ustanovama, znam koliko je teško

Lazar Đorđevic (3dstampanis) je iHypercube kompanije koji pored programiranja ulaze vreme u razne hobije. Glavna zanimacija pored posla su sklapanje i letenje trkackih quadcoptera, projekti vezani za elektroniku, 3d stampa."}” data-sheets-userformat=”{"2":513,"3":{"1":0},"12":0}”>nženjer elektronike, vlasnik Hypercube kompanije, koji pored programiranja ulaže vreme u razne hobije. Glavna zanimacija pored posla su mu sklapanje i letenje trkačkih quadcoptera, projekti u vezi sa elektronikom i 3D štampa.

„Veliki broj članova moje porodice i prijatelja radi u zdravstvenim ustanovama, pa znam koliko je teško stanje. Moj mali doprinos u ovom projektu će možda pomoći nekom zdravstvenom radniku da sačuva svoje zdravlje. Ja imam jedan štampač. Svu 3D štampu za klijente sam odložio i počeo sam štampu vizira. Štampač radi 24 sata dnevno i uspem da napravim 7 do 8 vizira za jedan dan.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 3D Štampa Niš (@3dstampanis) on

Radimo na dva štampača od kuće, zbog policijskog časa

Timu Plastik Fantastik je 3D štampa hobi i rade to zato što vole, a sama ideja da ona može da pomogne nekom bio im je dovoljan razlog da se priključe akciji.
„Radimo na dva štampača od kuće, zbog policijskog časa. Možemo oko 20 komada za 24 sata da proizvedemo.”

Ja tako mogu da pomognem

Donald Krizan se bavi 3D štampom poslednje tri godine. Najviše pravi rezervne delove za automobile, a u celu akciju se uključio zato što je to način na koji on može da pomogne. 

„Mogu da napravim dva komada za tri i po sata. Printer nije kod mene već u subotičkom InfostudHUB-u. Kada nije policijski čaš, pa mogu da odem do tamo, skinem gotove i pokrenem novu turu.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by belisama 3dp (@belisama3dp) on

Trudim se da stampač nema slobodan hod

Duška Mudrića je oduvek zanimalo 3D modelovanje. Završio je biomedicinsko inženjerstvo, pa video sebe kao osobu koja može da doprinese na tom polju, ali igrom slučaja je otišao u drugu oblast, a 3D štampom se bavi u slobodno vreme. 

„Ako lekari, prodavci, farmaceuti mogu da daju 200 odsto sebe u ovoj situaciji, najmanje što možemo da uradimo je da im obezbedimo opremu za rad. Radim sam, i trudim se da štampač nema slobodan hod u ovoj situaciji.”

Na raspolaganju je sve što imam

Milan Lačok (Laboratorija 3D štampe) je programer koji voli sve što ima veze s tehnologijom. 

„Imam jedan printer (Prusa mk3s) i ovo mi je hobi. Mogao bih osam komada da proizvedem dnevno. Na raspolaganju je sve što imam i 3D štampa i znanje iz programiranja i elektronike.”

Samo sloga Srbina spasava

Nikola Rađenović je student arhitekture i urbanizma u Novom Sadu, ko-urednik onlajn časopisa Maketar PLUS i u akciju se uključio zbog čuvene parole da samo sloga Srbina spasava.

„Plan je za početak 10 komada da izvedem kao test, pa ako ide dobro povećavaću tiraž.”

Štampamo 4-6 komada dnevno

Udruženje za edukaciju Coder Club iz Bačke Topole devno radi 4-6 komada. 

Kako raste grupa tako više možemo da doprinesemo

Marko Vučić iz Centra za digitalni dizajn, Departmana za arhitekturu na Fakultetu tehničkih nauka se bavi primenom digitalnih tehnologija u arhitekturi i urbanizmu što uključuje i primenu 3D štampe, CNC obrade materijala i slične napredne tehnike u proizvodnji. Sa svojim timom se odazvao pozivu kolega iz iDEAlab-a

„Najviše smo doprineli uključivanjem oba štampača iz Centra za digitalni dizajn koji mogu da naprave do 10 vizira dnevno. Ali kako se grupa ljudi uključenih u organizaciju povećava tako ukupno možemo doprineti mnogo više.”

Petar Paunović

Objavio/la članak.

ponedeljak, 23. Mart, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Vera Jojic

sreda, 1. April, 2020.

Da li moze za Dom Zdravlja Novi Sad radim na ulazu prijem obolelih mnogo bi nam vizir znacio 5-10kom koliko je moguce.Hvala

Tanja

nedelja, 29. Mart, 2020.

Radim u sabackoj bolnici grudno odeljenje (corona centar) kako mogu da porucim vizir

Natasa

petak, 27. Mart, 2020.

Kako mogu medicinske sestre i lekari sžKlinile za neurologiju KC dobiti vizir. Radimo sa teškim pacijentima koji dolaze od kuće nemamo mnogo podataka niti sa kim su bili u kontaktu. Zaštita nam je slaba i u potencijalnoj smo opasnosti. Pozdrav iz Kragujevca