Jesen ove godine je najnoviji rok za početak gradnje metroa, ali deo građana i stručne javnosti smatra da prva linija nije dobro osmišljena. Zato je udruženje građana „Po meri Metro” pokrenulo onlajn peticiju, kako bi uticalo na izmenu predviđene trase. 

Oni žele da prva linija pokrije naselja Vidikovac, Cerak, Labudovo i Petlovo brdo, te da prolazi kroz Beograd Centar i ispod Kliničkog centar Srbije.

„Ovaj zahtev se zasniva na svim prethodnim planovima metroa od 1976. godine, na osnovu kojih su pomenuta naselja i razvijana. Uz to, tražimo da se metro stanica Trgovačka tehnički projektuje i pozicionira tako da ima mogućnost opsluživanja oba kraka linije. Time se dobija da 70.000 stanovnika pomenutih naselja dobije metro prevoz koji je decenijama unazad bio planiran, a trenutnim planom su po prvi put izostavljeni”, piše u peticiji. 

Još jedan od zahteva je transparentnost u donošenju odluka o izboru trase prve linije metroa i svih predloženih varijanti na osnovu elaborata za rani javni uvid. 

„Imajući u vidu da je metro najznačajniji infrastrukturni projekat za saobraćajni, urbanistički i ekonomski razvoj Beograda, kao i vrednost kredita od više od 4 milijarde evra, koje će otplaćivati ne samo građani Beograda, već i svi građani Srbije, zahtevamo objavljivanje svih relevantnih i komparativnih analiza obe predložene trase prve linije metroa i upoznavanje šire javnosti sa njima.”

Kako je i Startit Dnevnik više puta ukazivao, kvalitetna infrastruktura je jedan od stubova razvoja čitavog IT sektora i preduzetništva uopšte. Pojednostavljeno, ukoliko neki zaposleni gubi više sati dnevno u putu, lakše će se odlučiti da potraži grad u kojem ne postoji taj problem. Zato je važno da svi budu uključeni u ovaj proces.