Počeo je Seedcamp Zagreb 2012: Upoznajte 19 startapa koji su tamo

Danas se održava Seedcamp Zagreb 2012, događaj koji spaja 19 startup kompanija iz različitih zemalja sveta sa mrežom saradnika, partnera, investitora i mentora čiji je zadatak da im pomogne u rastu i razvoju. Najinteresantniji startapi dobiće priliku da uđu u portfolio fonda Seedcamp, što podrazumeva seed investiciju, ali i druge pogodnosti kao što su pristup

Ivan Vesić
12/06/2012

Danas se održava Seedcamp Zagreb 2012, događaj koji spaja 19 startup kompanija iz različitih zemalja sveta sa mrežom saradnika, partnera, investitora i mentora čiji je zadatak da im pomogne u rastu i razvoju.

Najinteresantniji startapi dobiće priliku da uđu u portfolio fonda Seedcamp, što podrazumeva seed investiciju, ali i druge pogodnosti kao što su pristup investitorima i mentorima različitih profila, te opcioni (i preporučeni) tromesečni odlazak u London radi edukacije, rasta i razvoja kompanije.

Evo i liste timova, sa osnovnim detaljima.

6sync je novozelandska firma koja nudi jedinstveno hosting rešenje bazirano na vrhunskim virtuelnim serverima i brzoj i efikasnoj korisničkoj podršci. Posebno su ponosni na Biscuit, najbolji kontrolni interfejs za virtuelnu mašinu koji možete naći, prema njihovim rečima.

Suosnivač kompanije 6sync je Mario Đanić iz Hrvatske koji je nekada vodio zajednicu izuzetno uspešne hosting firme Slicehost, što mu je donelo neprocenjivo iskustvo. 6sync na Seedcamp dolazi ne toliko zbog investicije koliko zbog upoznavanja što više ljudi.

Anctu je startup iz Osijeka koji razvija search engine za društvenu mreže. Ova platforma za društveno pretraživanje Interneta daje brze i dobro organizovane rezultate i omogućava korisnicima da izmere svoj socijalni web uticaj, da glasaju jedni za druge, da posmatraju detaljnu statistiku i sl.

Osnovna ideja je povezivanje zajednica, a postoji i mogućnost istovremenog sharovanja sadržaja, uz notifikacije za sve društvene mreže na jednom mestu.

Fastr dolazi iz Litvanije i nudi rešenje za brzo i efikasno čitanje na iPhoneu i iPadu. Fastr želi da promeni način čitanja teksta na mobilnim uređajima kako bi ga učinio brzim, efikasnijim, te kako bi pročitani tekst bio lakše zapamćen.

Namenjen je svima koji puno čitaju, a posebno je koristan za one koji koriste svoje iPhonove i iPadove za učenje.

Fertility Flover je londonski startup koji omogućava ženama da otkriju pravo vreme u mesecu za “pravljenje bebe”.

Servis koristi prirodnu metodu za utvrđivanje znakova koji ukazuju da se bliže plodni dani. Fertility Flower je do sada koristilo oko 3,000 žena, a oko polovina njih strahuje od neplodnosti.

FillBill dolazi iz Praga. To je web aplikacija za vođenje finansija koja smanjuje troškove računovodstva za 70 posto.

Cilj ove web aplikacije je lakše upravljanje protokom novca uz značajno smanjenje finansijske knjigovodstvene potrošnje i utrošenog vremena.

Kinect Security je zanimljivo sigurnosno rešenje za dom iz Mađarske. Kinect Sec je servis koji Kinect za Xbox 360 pretvara u sigurnosnu kameru.

Da bude još zanimljivije, Kinect Sec šalje sliku direktno na povezane mobilne uređaje i šalje notifikaciju vlasniku čim detekutje kretanje po kući.

Mash.me iz Zagreba donosi tehnologiju Holivuda koristieći Microsoftov Kinect za Xbox 360. U pitanju je web aplikacija za snimanje video klipova sa naprednom tehnologijom hvatanja pokreta u realnom vremenu, uz podršku green-screen efekata.

Na taj način je moguće i upravljanje virtuelnim avatarima koji izgledaju drugačije ali se ponašaju u skladu sa pokretima korisnika.

Nearnote dolazi iz Londona. Zadatak ove mobilne aplikacije je da izveštava o lokalnim događajima, na osnovu lokacije korisnika i njegovih ili njenih interesovanja.

Ova aplikacija koristi geofencing – tehnologiju za lokalizovanje informacija na osnovu geografske lokacije korisnika.

Null Apps je iz Beograda. Ovaj development tim je napravio audio guide za Beograd koji radi offline, koristeći samo GPS konekciju.

Ovaj guide postoji u varijanti za Android i iOS, a kao jedinstven proizvod može postati primamljiv i za druge gradove.

poq Studio je londonski startup usmeren ka prodavcima odeće koji omogućava fashion biznisima da na lak način dobiju svoje mobile-commerce mobilne aplikacije.

Ideja kompanije poq Studio je da prodavnicama pruži brži i jeftiniji način za ostvarivanje mobilnog prisustva od tradicionlanog naručivanja custom aplikacije.

ppyr.us/citrea je iz Rusije. Reč je o endžinu za uređivanje teksta u browseru u realnom vremenu koji možete da embedujete bilo gde.

Ovaj sevis omogućava laku kolaboraciju na istom dokumentu u web browseru. On podjednako dobro radi i na mobilnim platformaa.

Publification dolazi iz Njukasla i donosi revoluciju digitalnog izdavaštva knjiga seleći ga u oblak i dodajući društvenu komponentu.

Knjige se pišu i uređuju zajedno sa saradnicima u oblaku, a svoja dela korisnici mogu da sharuju na drutšvenim mrežama, ali i da ga prodaju u web prodavnicama kao što e Amazon.

Shoe Addicts je zagrebačka aplikacija za deljenje slika koja povezuje zaluđenike za obuću. Ujedno to je platforma za diskusiju o modnim trendovima, dizajnu obuće i sl.

Aplikacija je poput Instagrama za cipele i drugu obuću, ali uz mogućnost diskusije, i trenutno je dostupna za iPhone.

Table & Friends dolazi iz Portugala. Tim iza ovog projekta veruje da su kvalitetna večera i boravak sa prijateljima među najvećim zadovoljstvima.

Ovaj servis spaja ove dve aktivnosti uz preporučivanje najboljih stolova u gradu i mogućnost rezervacije večere.

Takeplace je češka platforma za mobilno organizovanje događaja koja olakšava život ne samo organizatorima, već i učesnicima.

Svaki aspekt planiranja događaja je pokriven putem ove platforme, od administriranja učesnika do kreiranja rasporeda aktivnosti i sl.

Tickera je novosadski ticketing sistem nastao od strane osnivača kompanije Themes Kingdom, jedne od vodećih firmi za kreiranje WordPress tema.

Ovo je kompletno rešenje za organizatore događaja. Pomoću Tickere organizotori mogu sami da prodaju karte, da ih dostave kupcima, uz mogućnost check-inovanja putem iPhone aplikacije.

Nimbo Edit je proizvod zagrebačke firme Videodrom namenjen obradi i kreiranju materijala za štampu.

U pitanju je web2print rešenje koje podržava pravljenje vizit karti, pozivnica, flajera, brošura, ilustracija za štampanje na odeći i dosta toga drugog.

Weddingella je zagrebači web alat za planiranje i organizovanje venčanja koji omogućava da korisnici pedantno upravljaju svakim detaljom organizacije togdogađaja.

To uključuje organizaciju liste gostiju, slanje pozivnica, uređenje stolova i rasporeda sedenja, planiranje budžeta i sl.

Xenapto dolazi iz Londona i pomaže preduzetnicima i direktorima da bolje organizuju i analiziraju biznis koji grade ili razvijaju i investitorima da bolje prate sve aspekte svoje investicije.

Ova platforma je korisna i za članove upravnih odbora, akcionare i ostale biznis “zverke”.

Ivan Vesić

Objavio/la članak.

utorak, 12. Jun, 2012.

IT Industrija

🔥 Najčitanije