U Petnici se otvara prvi srpski edukativni Fab Lab — koristiće ga svi nastavnici i učenici

Srbija dobija svoje prvo mesto za one koje zanima razvoj hardvera, 3D štampa i generalno digitalna fabrikacija — Petnica otvara poznati koncept Fab Lab uz dodatak i onlajn programa koji ga čini dostupnim svima zainteresovanima.

Zoja Kukić
30/07/2015

Ovog jula počinje formiranje Fab laba Petnica i povezivanje sa dosadašnjim programima u okviru IS Petnica koji zajednički sprovode NVO Fab Inicijativa (FabIn), Istraživačka stanica Petnica i Univerzitet Metropolitan, i koji je finansiran od strane Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Fab labovi su radionice za digitalnu fabrikaciju u kojima je “moguće napraviti praktično sve“. Prvi fab lab je napravljen na MIT univerzitetu, a kasnije su se proširili po celom svetu u okviru tzv. mejker pokreta. Fab labovi su blisko povezani sa univerzitetima, naučnim institucijama i školama sa jedne strane, i sa privredom sa druge strane.

Fab Lab Petnica je zamišljen kao edukativni fab lab, što znači da će prvenstveno biti usmeren na obuku polaznika – đaka, studenata i nastavnika. Koordinatorka programa je startap zajednici već poznata, Dr Ivana Gađanski, naučnica kojoj nije nepoznat ni svet biznisa, dobitnica Fulbrajt stipendije i predavač na Metropoliten Univerzitetu. Kako nam je rekla, planira se dosta edukacija i za preduzetnike:

gadjanski200U okviru projekta planiramo da održimo niz praktičnih kurseva, u kojima ćemo polaznicima predstaviti šta je fab lab, šta sve može da se radi korišćenjem digitalne fabrikacije u kombinaciji sa mikrokontrolerima tipa Arduino i Raspberry Pi.

Govorićemo i o vezi fab labova i preduzetništva tj. kako fab lab može da vam koristi ako želite da pokrenete startap — posebno ako govorimo o hardverskim startapima. Imaćemo i kurseve za nastavnike, i ideja je da i učenici i nastavnici, kada se vrate u svoje škole, počnu da razmišljaju o tome kako mogu i sami da prave svoje mini fablabove tj. DYI (do-it-yourself) radionice, i da počnu da razmišljaju i kao preduzetnici.

Petnica je vodeća domaća ustanova i jedno od retkih mesta u zemlji u kome se neguje istraživanje i radi na davanju podrške mladima koji žele da se bave naukom i tehnologijom. Kako nam rukovodilac Odeljenja matematičko-tehničkih nauka ove Ustanove, Dr Nikola Božić, kaže velika vrednost ogleda se i u pristupačnosti za nastavni kadar koji se kasnije može i treba proširiti na različite školske sekcije.

U okviru Fab Lab Petnica će svi oni koji imaju ideju da nešto naprave svojim rukama, to moći i da urade. Posebno je važno to što ćemo biti servis školama i nastavnicima. Iako su školske secije na žalost zamrle u prethodne dve decenije, ipak i među nastavnicima, i među učenicima ima onih koji bi vrlo rado pokrenuli neku od njih.

Fab Lab u Istraživačkoj stanici će biti na usluzi svima onima koji žele da pokrenu svoju sekciju, ali i onima koji bi da unaprede svoju nastavu ili vannastavne aktivnosti. Potrudićemo se da organizujemo i obrazovne programe i za nastavnike i za učenike. Oni će uz pomoć naučenog moći da da nastave da rade u svojim školama, ali i da se vrate u Petnicu kada god to požele. Laboratorije u Petnici će biti otvorene za sve škole, nastavnike i učenike. Istraživačka stanica Petnica će biti hab za sve njih.

U okviru programa predviđen je i onlajn program, tkzv. FabLab@School pristup, koji će obuhvatiti sva predavanja sa projekta i biće na raspolaganju nastavnicima i svim zainteresovanima, sa konkretnim predlozima kako da uvrste digitalnu fabrikaciju u nastavu.

Realizacija projekta počinje na jesen i za početak praktični kursevi biće namenjeni dosadašnjim polaznicima programa u Petnici, a eLearning kurs će biti dostupan svima.

Osim ovog, Srbija je u procesu dobijanja i još dodatna dva FabLaba u Beogradu — PolyHedra i FabLab Belgrade.

Realizaciju Fab Lab Petnica finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu

Zoja Kukić

Objavio/la članak.

četvrtak, 30. Jul, 2015.

IT Industrija

🔥 Najčitanije