Peticija „Ne uništavajte frilensere” prešla 10.000 potpisa — šta sada?

Cilj je da se oformi ekspertski tim koji bi formulisao predloge, a iza koga bi stala cela zajednica frilensera.

Marko Marković
20/10/2020

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti je pokrenulo onlajn peticiju Ne uništavajte frilensere, a za pet dana su već prikupili 11.000 potpisa.

Savo Manojlović, član udruženja, za Startit Dnevnik je govorio o tome šta su njihovi dalji planovi:

„Sada kada smo prikupili više od 10.000 potpisa, krećemo sa formiranjem tima. Uključićemo ljude koji su eksperti za poreze, pravne eksperte, uključićemo ljude iz IT sektora, a koristićemo i bazu potpisnika.”

Cilj je da oforme ekspertski tim koji bi formulisao predloge, iza koga bi stala cela zajednica frilensera. Manojlović je napomenuo da je pomalo teško definisati tu zajednicu, pošto se situacija odnosi na širu grupu ljudi.

„Probali bismo da nađemo neko rešenje koje bi odgovaralo svim zainteresovanim ljudima, i koje bi bilo u skladu sa postojećim propisima. Sve to, naravno, u trendu afirmacije tih vrsta poslova — koji se prevashodno vezuju za IT.

IT zajednica je već pretrpela ozbiljan udarac uvođenjem Testa samostalnosti. Tada se nije reagovalo na vreme, što sada želimo da ispravimo.”

Pošto se oformi tim, nastaviće se sa medijskom kampanjom, a na prikupljenih 20.000 potpisa trebalo bi da dođe i do osnivanja pregovaračkog tima. Tada će se potpisi predati nadležnom ministarstvu i pristupiće se daljem organizovanju ljudi kroz bazu potpisnika, a i šire, kaže Manojlović.

Plan je bio da, kada se pređe prag od 10.000 potpisa, pravno-ekonomski tim Udruženja uradi uporednu analizu oporezivanja IT sektora.

„Mi ćemo izaći u javnost sa uporednim istraživanjem, kako bismo otvorili raspravu vezanu za tu temu. Onda ćemo se baviti otvaranjem okruglih stolova i javnih rasprava, kada ćemo pokušati da nađemo najoptimalnije rešenje za čitavu situaciju”, zaključuje Manojlović.

Svi koji su zainteresovani da potpišu ovu peticiju, to mogu uraditi ovde.

Marko Marković

Objavio/la članak.

utorak, 20. Oktobar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije