Payoneer, njujorški fintech startap specijalizovan za olakšavanje međunarodnih plaćanja, objavio da planira da izađe na berzu putem SPAC kompanije FTAC Olympus, čiji je osnivač bankar Betsy Cohen, piše CNBC. Oni vrednost kompanije procenjuju na 3,3 milijarde dolara. 

Time je nastavljen trend iz prethodne godine, tokom koje je poraslo interesovanje kompanija za izlazak na berzu putem SPAC-a, namenskih kompanija za akviziciju.

Payoneer je osnovan 2005. godine i vodi onlajn poslovnu platformu koja pomaže klijentima da šalju uplate širom sveta. Kompanija omogućava korisnicima platforme da bez naknade razmenjuju novac između sebe, ali naplaćuje naknade kada novac sa platforme pređe na bankovne račune. Payoneer takođe prodaje usluge obračuna poreza.

Payoneer se našao u centru pažnje u Srbiji tokom juna 2020. godine, kada je nemačka finansijska kompanija Wirecard AG podnela zahtev za bankrot što je dovelo do blokade svih kartica i sredstava na njima za korisnike Payoneera širom sveta, uključujući i Srbiju

SPAC-ovi, ili takozvane blank check” kompanije su kompanije osnovane sa ciljem da kupe drugu kompaniju i izvedu” je na berzu u roku od dve godine, dok tradicionalne inicijalne javne ponude (IPO) traju duže. Ponude SPAC-ova su izuzetno porasle u toku prethodne godine, kada su prikupili rekordnih 82,1 milijarde dolara šest puta više od ukupnog iznosa iz prethodne godine. 

Tokom 2020. godine, SPAC-ovi su predstavljali polovinu svih inicijalnih javnih ponuda. Trenutno postoji skoro 300 SPAC-ova, koji ukupno imaju oko 90 milijardi dolara u gotovini.