Rad od kuće tokom pandemije korona virusa nije jednako uticao na karijere žena i muškaraca u Americi, pokazuje zajedničko istraživanje platformi Qualtrics i theBoardlist sprovedeno na uzorku od 1.051 zaposlenih.

Dok muškarci koji imaju decu u 77 odsto slučajeva tvrde da su bili produktivniji radeći od kuće, samo 46 odsto žena misli isto, stoji u rezultatima studije

Pored toga što tvrde da su više doprinosili poslodavcu, 57 procenata muškaraca veruje da je rad od kuće pozitivno uticao i na njihove karijere, dok taj stav deli 29 odsto žena.

Što se tiče unapređenja, 34 odsto muškaraca koji imaju decu kažu da su napredovali na poslu tokom karantina, nasuprot devet odsto majki koje se osećaju zarobljenima u mestu.

Muškarci dobijaju češće bonuse na platu, ali posao plaćaju živcima

Kada je reč o povišicama, studija je takođe pokazala da muževi dobijaju dodatak na platu u duplo više slučajeva nego žene.

S druge strane, u izveštaju se kaže da iako je verovatnije da će očevi reći da su bili produktivniji, 71 odsto je veća verovatnoća da će prijaviti značajniji stres tokom rada od kuće.

Majke, međutim, u 46 posto slučajeva navode da im rad iz doma uvećava nervozu.

„Budući da žene često zarađuju manje od svojih muških partnera, one češće odlučuju da napuste karijeru kako bi podizale decu i održavale svoja domaćinstva. Najteži deo u tome je što poslodavci neretko osuđuju zaposlenice da su manje posvećene poslu, što je daleko od istine.

Nalazi naše studije ukazuju da su žene svesne toga da bi njihova karijera mogla biti više pogođena ukoliko bi češće radile od kuće nego što je to slučaj kod muškaraca. Ovo odstupanje bi trebalo da bude crvena zastava za poslodavce”, izjavila je izvršna direktorka platforme theBoardlist.

Kompletne rezultate istraživanja možete pogledati OVDE.

Startit Dnevnik je već pisao o tome kako posledice pandemije vraćaju ekonomski jaz između muškaraca i žena na nivo pre 30 godina.