Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić, potvrdila je danas na sastanku sa predstavnicima IT zajednice, koji se održao u beogradskom Startit Centru, da je subvencija Endavi definitivno izbačena iz budžeta i da neće biti realizovana.

Da podsetimo, pre nešto više od dva meseca pokrenuli smo inicijativu protiv subvencija za zapošljavanje u IT industriji, a peticiju je potpisalo više od 3500 ljudi.

Nakon toga smo poslali i zvaničan dopis Ministarstvu privrede kojim smo insistirali da se subvencija Endavi povuče i promeni Zakon o subvencijama, kako bi se prekinula štetna praksa davanja subvencija u IT industriji.

Ipak, država i Ministarstvo privrede tada su ostali gluvi na apel IT stručnjaka i zajednice, a subvencija Endavi se ipak našla u predlogu budžeta za 2017. godinu.

endava budžet 2017

Međutim, pre nekoliko dana smo dobili prve signale, kada je premijer u Skupštini najavio da će subvencija ovoj britanskoj kompaniji biti povučena.

Danas je ministarka Brnabić potvrdila tu informaciju, rekavši da je subvencija Endavi povučena iz budžeta i da neće biti realizovana.

Elektronska verzija Zakona o budžetu Republike Srbije za 2017. godinu okačena na zvanični sajt Parlamenta potvrđuje ovu informaciju i kao što vidimo u istom odeljku Subvencije privatnim preduzećima, ovoga puta nema Endave.

budzet za 2017. godinu bez endave

Pozdravljamo ovu odluku Vlade i naglašavamo značaj i snagu zajednice, a ova odluka pokazuje da se ponekad i loše politike mogu ispraviti inicijativom i aktiviranjem ljudi iz struke.

Naravno, dobro je i potrebno ostati na zemlji kada govorimo o mešanju države u privredu, a pogotovo kada je pitanju pomoć IT-u. Ipak, ovo je veoma lep signal od strane državne uprave da može imati razumevanja za naš sektor, te da možda ipak ima smisla da probamo da se udružimo i zalažemo se za promene koje su u interesu cele industrije.

Nadamo se da će ova odluka pokrenuti i sistemsku promenu Zakona o subvencijama koja će onemogućiti dodeljivanje subvencija IT kompanijama.

Ovo je rani izveštaj, članak ćemo dopunjavati novim informacijama kako nam budu pristizale.