Novosadski startap Anari AI nedavno je podigao investiciju u iznosu od 2 miliona dolara od fonda Earlybird Venture Capital, jednog od najvećih investicionih fondova u Evropi. Ovaj fond je ujedno po prvi put uložio sredstva u jedan srpski startap.

Pored već pomenutog fonda, u investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs. U investiciji je učestvovao i Erik Ris, poznati autor čuvene knjige Lean Startupkome ovo nije prva investicija u neki srpski startap.

Anari AI je prva online čip fabrika na cloud-u. Kompanija razvija platformu za korišćenje i dizajniranje personalizovanih čipova veštačke inteligencije na Python programskom jeziku, koji će biti dostupni u samo nekoliko klikova i gde će po prvi put biti moguće razviti dizajn čipa u virtuelnom prostoru.

Na ovaj način, kompanije će biti u mogućnosti da razvoj svojih rešenja veštačke inteligencije svedu na nekoliko nedelja, umesto na 12-18 meseci.

Prvi konfigurabilan Anari AI čip u cloud-u biće Thor X, koji će pružiti 100 puta efikasniju obradu 3D Point Cloud/Graph struktura podataka u odnosu na GPU rešenja.

Anari platforma moći će da se primeni u različitim industrijama kao što su gejming, autonomna vožnja i biotehnologija. Kompanija ima sedište u Srbiji i predstavništvo u San Francisku, sa globalnim timom koji čine i istaknuti stručnjaci sa iskustvom u kompanijama, organizacijama i univerzitetima kao što su NVIDIA, Samsung Electronics, IBM, CERN, UC Berkley i UCLA.

Anari čini tim istraživača, inženjera za mašinsko učenje i senior softver inženjera, dok tim osnivača čine Jovan Stojanović (CEO), Stefan Sredojević (COO) i Bogdan Vukobratović (Head of R&D) iz Novog Sada. Jovan Stojanović je ujedno i osnivač Wonderland AI zajednice koja okuplja preko 30.000 stručnjaka i entuzijasta u oblasti veštačke inteligencije iz celog sveta.