Nakon Facebook napada, gde je procurelo više od 500 miliona korisničkih podataka, napada na Microsoft-ove servere koji su ugrozili desetine hiljada preduzeća, i sličnih napada na mnoge druge gigante, sada su i podaci LinkedIn profila izgleda procureli na internet.

Kako je obelodanio CyberNews, na jednom hakerskom forumu osvanuli su podaci oko dva miliona LinkedIn profila, a osoba koja ih je postavila je naznačila da ima informacije o oko 500 miliona na prodaju.

Iako na početku nije bilo jasno da li je u pitanju napad i da li su podaci verodostojni, istraživači su uspeli da potvrde da obelodanjeni uzorak zaista potiče sa LinkedIn-a.

U zvaničnoj izjavi koju je objavio LinkedIn, a ponovo slično Facebook-u, navodi se da ovo nije u pitanju hakerski napad, već samo kolekcija podataka koja je skrejpovana sa sajta, kao i da „privatne informacije LinkedIn članova nisu kompromitovane”.

Šta zapravo sadrže procureli podaci?

Iako bi se moglo reći da ove informacije nisu kritične jer nema finansijskih informacija i sličnog, analitičari upozoravaju da one svakako mogu da budu iskorišćene za razne napade socijalnog inženjeringa, hakovanje profila, targetirane phishing napade, spamovanje, kao i da svi ovi problemi postaju mnogo složeniji ukoliko se ima u vidu da veliki broj ljudi sada radi na daljinu, te da i kompanije mogu da budu izložene riziku.

CyberNews, sajt koji je i obelodanio informacije o slučaju, podigao je stranicu gde se navodno može proveriti da li je mejl adresa deo i ovog LinkedIn proboja, mada nije jasno da li su uspeli da nabave čitavih 500 miliona naloga, ili samo javno dostupnih 2 miliona.

Sa svoje strane, LinkedIn nije naznačio da li će i kako obavestiti korisnike koji su pogođeni, te se svakako svima koji imaju naloge na ovoj mreži savetuje da provere koje su podatke uneli i u narednom periodu pažljivije motre na telekomunkacione kanale koji su izloženi riziku.