Proteklih nekoliko dana govori se o 533 miliona korisničkih naloga koji su kompromitovani u napadu na Facebook, čime su obelodanjeni brojevi telefona, mejl adrese, i drugi lični podaci korisnika. Za sve to vreme odgovor kompanije bio je nezadovoljavajuć. Facebook je objavio zvaničnu izjavu, koja nije popravila prvi utisak.

U saopštenju je naglašeno da do otkrivanja podataka nije došlo hakerskim napadom, već „skrejpovanjem sadržaja sa platforme” putem uvoznika kontakata, koji je korisnicima trebalo da omogući lakše povezivanje sa ljudima iz imenika. Kompanija veruje da je do incidenta došlo pre septembra 2019. godine, kada je propust u radu aplikacije popravljen, a kompanija je dodala i da takva upotreba „krši uslove korišćenja”

Ovaj zvanični odgovor kompanije nadovezuje se na prethodni tvit, u kom je šturo objašnjeno da je krađa podataka nekakva „bajata vest”, uprkos tome što se ne radi samo o pitanju da li su i do koje mere kompromitovani sistemi kompanije Facebook, već i o činjenici da su obelodanjeni lični podaci korisnika:

Na zvanični stav kompanije reagovali su mnogi sajber stručnjaci, koji su istakli da činjenica da nije u pitanju hakovanje korisnicima koji su pogođeni ne znači ama baš ništa, kao i da ne treba zaboraviti činjenicu da je u pitanju nemar kompanije:

U nedostatku proverenih i transparentnih informacija, spekuliše se da su možda postojala i dva zasebna napada, tokom aprila i septembra 2019. godine, i da su kompromitovani podaci preko 900 miliona Facebook korisnika. 

Briga koju u zvaničnom saopštenju Facebook pokazuje prema podacima korisnika svakako ne uliva poverenje da je tako nešto nemoguće.

Pročitajte i:

Objavljeni privatni podaci 150.000 Facebook naloga iz Srbije — kako da vidite da li su vaši među njima?

Kako da proverite da li je vaš broj telefona među procurelim Facebook podacima