Netflix prestigao kablovsku po broju korisnika u SAD-u

Netflix, ali i drugi striming servisi ozbiljno ugrožavaju ne samo kablovske operatere već i celokupnu televizijsku industriju čija je gledanost u konstantnom padu.

Nevenka Rangelov
29/06/2017

Sa preko 50 miliona pretplatnika u Americi, Netflix je konačno prestigao kablovsku televiziju. Kada se saberu korisnici svih većih kablovskih operatera, taj broj je manji od onog koji Netflix sam pokriva, a ako se na to dodaju i drugi striming servisi slični Netflixu, jasno je da je kablovska televizija u ozbiljnom problemu.

netflix1

Jedan od mogućih razloga za ovakav trend jeste značajna razlika u ceni kablovskih i striming servisa. U ovogodišnjoj prezentaciji Meri Miker o internet trendovima, upravo se visoka cena kablovske i korišćenje striming servisa navode kao glavni razlog za pad gledanosti televizije.

prezentacija str 154

Broj korisnika Netflixa je već 5 godina u naglom porastu, tako da ovaj striming servis sada zauzima čak 30% prihoda na tržištu kućne zabave u SAD-u.

prezentacija str 162

Televizija nije jedino tržište koje je ugroženo ekspanzijom Netflixa i drugih striming servisa. Prema izveštaju Pricewaterhouse Coopersa, striming servisi će u pogledu godišnjih prihoda do 2019. godine prestići i bioskopsku industriju.

Nevenka Rangelov

Objavio/la članak.

četvrtak, 29. Jun, 2017.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ