Net.kabinet: Nova platforma za proveru znanja učenika u Srbiji 

„Koristan način da proverimo znanje učenika u vanrednim uslovima, u trenutku kada se nalazimo pred zaključivanjem ocena.” 

Net.kabinet, besplatnu internet platformu koja spaja kurseve informatike za učenike i funkcionalnosti važne za nastavnike, pokrenuli su fondacija Petlja i Inicijativa „Digitalna Srbija“. Ona nastavnicima omogućava direktnu komunikaciju s učenicima, praćenje njihovog napretka i automatizovanu pripremu i pregledanje onlajn testova. 

„Ova platforma omogućava nastavnicima da se fokusiraju na sadržaj koji predaju i komunikaciju sa učenicima, a da aktivnosti koje je moguće automatizovati prepuste računaru. Na primer, umesto da nastavnik potroši dosta vremena praveći različite kombinacije pitanja za test koji planira da zada učenicima, kompjuter će za njega generisati različite verzije pitanja”, objašnjava Nemanja Đorđević iz Inicijative „Digitalna Srbija“.

Platforma za učenje na daljinu i dopuna nastavi u učionici

Pružajući mogućnost da se nastava organizuje van učionice, net.kabinet čini obrazovni sistem otpornijim na nagle promene i obezbeđuje kontinuitet učenja, ukazuje Nebojša Vasiljević, direktor Fondacije Petlja.

Pročitaj i: 

Programiranje na RTS-u: Školarci će tu učiti po Petljinim materijalima

„Kroz net.kabinet nastavnici i učenici će biti u prilici da koriste platformu i uz rad u učionici i van nje. Praktično dolazi kao platforma za učenje na daljinu, ali i kao dopuna nastavi u učionici”, navodi Vasiljević.  

U planu proširenje na ostale predmete

Nastavnica informatika Nataša Majstrović iz Osnovne škole „Zmaj Jova Jovanović” iz Rume koja je učestvovala u vebinaru na kom je platforma predstavljena, kaže da je net.kabinet više nego koristan kao mesto gde u ovim vanrednim uslovima mogu da okupe đake i provere njihovo znanje, u trenutku kada se nalaze pred zaključivanjem ocena. 

„Naravno, platforma nadilazi trenutne potrebe, pa ćemo mi nastavnici narednih meseci imati vremena da se bolje upoznamo sa net.kabinetom i uključimo ga u nastavu od naredne školske godine, bilo da se vratimo u škole ili nastavimo da držimo nastavu na daljinu”, zaključuje Majstrović. 

Nakon što su uvedene prve funkcionalnosti virtuelne učionice za interakciju nastavnika sa učenicima na časovima informatike i računarstva, u planu je da se tokom naredne školske godine na platformu uvedu i teme koje bi povezivale različite predmete u cilju jačanja kritičkog razmišljanja učenika i potencijala za rešavanje problema sa kojima će se susretati tokom života. 

 

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Petar Paunović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu