Nemojte uzimati kredite za IT kurseve

Niko vam ne može garantovati da ćete moći da vratite pozajmljeni novac na osnovu toga što ste prošli kurs.

Vukašin Stojkov - 30. Decembar, 2016.

Pre neki dan smo naleteli na članak pod naslovom “Obezbedite izvesnu IT budućnost uz keš kredit“. Poenta je očigledna iz naslova — reklamiraju se keš krediti jedne banke i generalno IT kursevi (uz link jedne firme koja ih pruža) kao način otpočinjanja dobro plaćene karijere u ovoj industriji.

Međutim nema IT kursa koji vam može garantovati sigurnu, “izvesnu budućnost” sa IT karijerom. Uspešan rad zavisi od velikog broja faktora, afiniteta prema toj vrsti posla, radne etike, radoznalosti, opsega stečenih veština…

Svakako je tačno da je moguće ući u IT bez formalnog obrazovanja — više od polovine programera u Srbiji nema završen tehnički fakultet, a u svetu čak 69% njih je bez relevantne diplome. Ja sam kao nesvršeni istoričar izabrao da se bavim web dizajnom (kombinacijom dizajna i programiranja) i za nekoliko godina samostalnog usavršavanja sam imao sreće da dobijem posao da realizujem tadašnji sajt Novaka Đokovića, te mnoge druge kul projekte. Do toga sam došao uz mnogo rada i truda — ma kako klišeasto da to zvuči, tako to funkcioniše.

Međutim, to se nije desilo preko noći, i tako stvar funkcioniše i sa većinom kurseva koje ja znam — oni vam pruže osnovu, olakšaju ulazak, ali mnogo toga dalje zavisi od vas. Zbog toga je naše mišljenje da je uzimanje bilo kakvih kredita za upisivanje kurseva (uključujući tu i neke naše koji se plaćaju) potencijalno opasna stvar.

Ukoliko vam je finansijska situacija takva da ne možete iz džepa, relativno komotno, da uložite novac u obrazovanje, preporučujemo vam da ne pozajmljujete pare da biste upisali neki od ovih programa. Niko ne može da vam garantuje da će znanje i naplaćivanje tog znanja doći dovoljno brzo da biste mogli da te dugove i vraćate, i onda se možete naći u nezgodnoj situaciji da vam nagomilani stres otežava iovako kompleksan zadatak sticanja vrlo složenih novih znanja.

Mogao bi se napraviti i jedan kontra-argument. Uzimanjem kredita sebi može dodati ulje na vatru motivacije. Spaljenim mostom se možete dodatno primorati na to da što pre savladate što više gradiva i nađete što bolje zaposlenje zato što alternativa ne postoji… Ali bih rekao da je ova opcija realna samo za najveće avanturiste i hazardere, i nikako ne deluje preporučljivo za prosečne osobe.

Bolje rešenje od kredita

Umesto da se zadužujete — krenite sa samostalnim učenjem i vežbanjem.

Online kurseva u svrhu učenja IT veština je i više nego dosta, od kojih su mnogi zaista kvalitetni. Većina ih je besplatna, a oni koji se plaćaju su uglavnom pristupačni i ne prelaze 50-tak dolara (besplatni su vam dovoljni za start). Na raspolaganju vam stoji i veliki broj knjiga na razne teme.

Bukvalno sve što vas interesuje možete pronaći onlajn.

Pored toga postoje i IT organizacije i zajednice, a ljudi koji su aktivni u njima su i više nego spremni da pomognu početnicima. Možete ih sresti na događajima koji se često organizuju ili ih zamoliti za pomoć na grupama poput WordPress Srbija, DaFED, HTML/CSS/JS SrbijaIT početnici, i mnogim sličnim grupama na Facebooku.

Pridruži se → prvo predstavljanje rada Tesla Nationa