Prema poslednjem izveštaju Američkog Biroa za Statistiku Rada, potražnja za programerima na tržištu rada će do 2022. godine biti veća za oko 20 odsto. Ova statistika može da se preslika na čitav svet, a da je poslovna klima za programere povoljna u Srbiji svedoči sve veći broj oglasa za programere, koje možete videti na Startit poslovima.

Poznati citat američkog preduzetnika Džim Rona glasi: Formalno obrazovanje može da ti obezbedi da zarađuješ život, a samo-edukacija može da ti obezbedi bogatstvo.

Odlučnost i istrajnost mogu pomoći u obučavanju za svako radno mesto, pa ukoliko ste rešeni da se upustite u programerske vode, preporučujemo vam nekoliko sajtova gde možete učiti osnove programiranja – uglavnom besplatno:

Code Academy

Code Academy je poznata prva stanica za one koji žele da započnu svoju programersku karijeru. Studenti mogu da se opredele za neki od programerskih jezika:

Khan Academy

Jedan od originalnijih besplatnih online kurseva za programiranje, Khan Academy kreiran je kao vrlo lak za upotrebu, sa tutorijalima koji vas korak po korak vode kroz učenje. Koristan link je i Computer Science oblast gde se možete informisati o algoritmima, kriptografiji i teoriji informacija, a više temeljnih informacija o različitim programima možete naći na strani Computing.

Takođe, može biti korisno i da se uključite u međunarodnu inicijativu da se prvi čas programiranja iskusi još u osnovnoj školi  — Hour of Code.

HTML5 Rocks

HTML5 Rocks je Google projekat, gde vam Google kontributori donose poslednje apdejte, izvore i prezentacije za HTML5. Ovaj jezik je na malo naprednijem nivou, pa je verovatno pogodniji za ljude sa stečenim osnovnim iskustvom. Međutim, dobrodošli su i ambiciozni početnici.

Coursera

Kurseru nazivaju “kraljicom online edukacije” jer nudi besplatne časove sa raličith univerziteta širom Amerike. Ovaj kurs nudi “Specijalizacije“. Ovo su kolekcije kurseva praćene praktičnim projektom, odličan primer su dve specijalizacije iz programiranja koje mogu biti dovoljne za potpuno upoznavanje sa svetom programiranja su:

Kursevi iz specijalizacija takođe mogu besplatno da se pohađaju, ali Sertifikat za specijalizaciju nije besplatan.

Udemy

Udemy  nudi mnogo sjajnih video kurseva na teme od ličnog usavršavanja do programiranja. Neki od videa koji temeljnije obrađuju teme se naplaćju, ali često se nude upola cene.  Takođe ima mnogo kurseva za početnike u programiranju, pa im svakako treba dati šansu.

Udacity

Udacity  je još jedan odličan izvor, koji nije besplatan, ali nudi sjajne mentorske opcije. Ovde možete platiti kurs gde će vam biti dodeljen lični mentor koji će vam pomoći da razvijate svoje veštine i voditi vas u dobrom prvacu, ili vam održati dodatne časove pro bono. Udacity, slično kao Courserine Specijalizacije ima “Nanodegree“.

edX

edX nudi mnogo masovnih onlajn kurseva uključujući kurseve za programiranje. Časovi programiranja koji su trenutno u ponudi nude:

Kada je reć o domaćim sajtovima koji nude potupno besplatnu onlajn edukaciju, njih još uvek nema u ponudi ili barem nisu dovoljno razvijeni da bismo ih uvrstili u preporuku. Dobra vest je da će uskoro u Srbiji biti dostupna platforma Khan Akademije na srpskom jeziku (o čemu ćemo uskoro imati više informacija). Sadržaće materijale na srpskom jeziku za matematiku osnovne škole. Sledeći korak će, osim naprednije matematike, biti i računarstvo. Za pomoć se možete obratiti i u  Khan Academy Serbian zajednici.

Literatura na srpskom

Za one koji žele da se informišu na drugačiji način, postoje i forumi na kojima možete pronaći korisnu literaturu poput Tutoriali.org.

Programiranje odavno više nije namenjeno samo “zaljubljenicima u kod”. Upoznavanje sa osnovama kodiranja može vam pomoći u mnogim profesijama, a posebno može biti korisno za marketare i članove biznis timova. Naravno, naši predlozi vam neće omogućiti da se obogatite preko noći, a upuštanje u ovaj izazov je dugoročan i temeljan proces.

Podrška zajednice

Ukoliko vam treba podrška u prvim koracima, uvek se možete osloniti na IT zajednicu koja je uvek raspoložena da pomogne, a u zavisnoti od teme za koju se interesujete preporučujemo vam sledeće grupe:

Ukoliko ste čuli ili isprobali još neke sajtove koji mogu biti korsni početnicima za onlajn edukaciju, budite slobodni da ga podelite sa nama.

Ako se dvoumite sa kojim programskim jezikom da počnete, ovde možete rešiti nedoumice. Ukoliko biste pak, voleli da ovom izazovu pristupite na zabavniji način to možete uraditi i kroz najzabaviji način učenja — kroz igru.