Nakon razboljevanja i pobuna radnika, Amazon izdvaja ceo profit za borbu sa pandemijom

Ovaj potez mogao bi poslužiti kao primer drugim kompanijama koje imaju velika skladišta.

Amazon je prošlog meseca najavio pravljenje laboratorije za testiranje, usled upornog nezadovoljstva zaposlenih zbog uslova rada u skladištima. Kako je Startit Dnevnik pisao, potvrđeno je da se virus pojavio u najmanje 50 skladišta, a nedavno je objavljeno da zaraženih ima u čak 130 Amazonovih skladišta. Nasuprot mnogobrojnim protestima i zatvaranju jednog skladišta u Francuskoj potvrđeno je da se u naredna tri meseca za testiranje radnika ulaže 300 miliona dolara.

Ova količina novca će biti izdvojena za pravljenje sistema za testiranje Amazonovih radika na COVID 19, na čijem će razvoju raditi istraživači, naučnici, softverski inženjeri i drugi stručnjaci. Zdravorazumsko pitanje je kakav to sistem povlači ulaganja koja se mere u stotinama miliona dolara? Upitani da li bi sistem za testiranje mogao da generiše nove prihode, predstavnici Amazona pojašnjavaju da im je glavni fokus na tome da testiraju svoje radnike. O ostalim načinima upotrebe, Amazon još ne daje konkretne informacije.

Iako usled pandemije Amazon beleži veći obim poslovanja, iz kompanije očekuju da će sav operativni profit drugog kvartala ove godine, oko četiri milijarde dolara, potrošiti na  saniranje posledica  prouzrokovanih zarazom. Osnivač i izvršni direktor Amazona, Džef Bezos, u te troškove ubraja dodatne investicije za zaštitnu opremu radnika, intenzivniju dezinfekciju i čišćenje radnih prostora, za radne procese koji uključuju primerenu distancu, za bolje plaćene satnice i za razvoj sistema za testiranje. 

Na nekim od navedenih aktivnosti  uveliko se radi, te je kompanija potvrdila na svom blogu da su početkom aprila nabavili i distribuirali više miliona zaštitnih maski i utvrdili procedure za merenje temperature, kroz koje na dnevnom nivou prođe oko 100.000 zaposlenih. Uvećane su i investicije za sve radnike koji su plaćeni po satu – dodatnih 700 miliona dolara uloženo je krajem prethodnog meseca. Istovremeno, kompanija od početka pandemije neprestano zapošljava. Za sada je zaposlila više od 175.000 novih radnika.

Podsetimo se da je i najbogatiji čovek i osnivač Amazona odlučio da uđe u koštac sa pandemijom, bez okolišanja, tako što se posle više godina vratio u operativu Amazona.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Tomislav Jelesijević

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu