Na talasu kriptohajpa — vrednost prodatih grafičkih kartica u Srbiji porasla 250%

Sve je veća tražnja za skupim grafičkim karticama koje se koriste za rudarenje kriptovaluta, o čemu svedoče podaci sa domaćih sajtova za online kupovinu.

Nevenka Rangelov - 17. Januar, 2018.

Tokom prethodne godine, kriptovalute su naglo prodrle u mejnstrim, najpre zahvaljujući ludačkom rastu vrednosti Bitcoina, a zatim i ekspanziji drugih kriptovaluta i ostalih kripto-trendova koji su takoreći eksplodirali. Ovaj trend nije zaobišao ni Srbiju.

O tome svedoče i podaci sa domaćih sajtova za online kupovinu. Naime, broj prodatih grafičkih kartica je tokom prethodne godine naglo porastao, a još više je porasla njihova ukupna vrednost. Velibor Antić je podelio sa nama podatke sa sajta Kupujem Prodajem.

Velibor AntićRast prodaje grafičkih kartica se najbolje vidi po godinama — kada uporedimo 2017. sa prethodne 2 godine, vidimo da je prodato 30% više komada, ali da je ukupna vrednost prodatih kartica skočila čak 250%. To nedvosmisleno ukazuje na to da je dramatično skočila potražnja za skupim grafičkim karticama kakve se koriste za rudarenje kriptovaluta.

Na Limundu je u poslednja četiri meseca prosečna cena grafičkih kartica porasla za oko 180%, dok je na Kupindu broj prodaja veći za oko 25%, a prosečna cena za 130%.

Ovi podaci nam govore da se sve veći broj ljudi u Srbiji tokom ove godine okrenuo majnovanju bitcoina i drugih kriptovaluta.

Za one koji su čuli za ovaj pojam, ali nisu sigurni šta tačno predstavlja, evo i kratkog objašnjenja.

Rudarenje je moguće kod kriptovaluta koje su zasnovane na metodi Dokaza o radu (Proof of Work). Te kriptovalute su npr: Bitcoin, Litecoin, Bitcoin Cash, Ethereum, GameCredits i druge.

Kako bi verifikovao block, učesnik koji održava mrežu — čvor (node) mora da reši veoma kompleksan matematički zadatak. Svrha rešavanja ovih matematičkih zadataka se krije samo u tome da simulira rad odnosno da uređaj troši električnu energiju. Zauzvrat, čvor je nagrađen određenom količinom kriptovalute uključujući i cenu transakcija. Taj proces predstavlja “mining” tj. rudarenje.

Rubrika blockchain je pod pokroviteljstvom Gamecreditsa