Na kakvim rešenjima rade najperspektivniji srpski startapi iz oblasti cleantecha?

Softver za unapređenje efikasnosti velikih HVAC sistema i ostali najbolji projekti ovogodišnjeg PowerUp! takmičenja.

Marko Marković - 12. April, 2019.

Drugo po redu regionalno PowerUp! finale održano u Srbiji, završeno je 9. aprila, a za pobednički tim izabran je SmartCat iz Novog Sada sa projektom Optimus Power – softverom za unapređenje efikasnosti velikih HVAC sistema. Na drugom mestu je Pollutyzer, koji meri nivo zagađenja u dimnjacima, a na trećem Food Group – inovativni dizajn rashladnih uređaja.

Ovo takmičenje za startape iz srednje i istočne Evrope, organizovano je u okviru InnoEnergy Huba Srbija, koji je vođen od strane Startita. Kao i do sada, fokus PowerUp!-a je bio na oblastima: energy, cleantech, mobility, cybersecurity, smart city i clean air. Pobednički timovi svih nacionalnih i regionalnih finala predstavljaće se na velikom finalu 21. maja u Krakovu. Tamo će imati priliku da osvoje nagradu od 50 000 i investiciju od 150 000 evra kroz Highway investicioni program.

Pored tri najbolje plasirana startapa, na završnom takmičenju učestvovali su i:

Food Group MSP

Na trećem mestu, po odluci žirija, našao se uređaj koji značajno povećava energetsku efikasnost kod sistema za hlađenje.

Procene su da preko 99% rashladnih sistema na svetu spadaju u grupu malih i srednjih kapaciteta, do 700kW. Oni za hlađenje koriste vazduh, dok veliki koriste princip hlađenja isparavanjem vode. Na niskim temperaturama sistem sa vazduhom jeste efikasniji, ali na visokim temperaturama, kada je hlađenje i najpotrebnije, ovakvi sistemi troše za isti efekat hlađenja i do 30% više energije od vodenih sistema. Pored toga rad pod velikim opterećenjima značajno skraćuje vek kompresora koji je najskuplji deo opreme.

Do sada nije postojalo isplativo rešenje da se u rashladnim sistemima malog i srednjeg kapaciteta koristi sistem hlađenja isparavanjem vode.

Ideja do koje je tim došao je da se kombinuju ova dva sistema. Na postojeće instalacije dodavao bi se uređaj koji bi se u zavisnosti od uslova okoline, temperature i vlage, koristio jedan, drugi ili kombinovani princip hlađenja. Sistem bi radio u tački maksimalne efikasnosti 365 dana u godini. Ovakav rad, dokazano povećava efikasnost, smanjuje troškove održavanja i produžava radni vek opreme. Tim smatra da ova tehnologija ima potencijal da postane standard u rashladama malih i srednjih kapaciteta.

Food Group je već dobio i sredstva od Investicionog fonda i Climate KIC Acceleratora, a u narednih nekoliko meseci se očekuje i da se pojavi prvi prototip koji će predstaviti mogućnosti ove inovacije. Tim koji stoji iz ovog projekta čine: osnivač i CEO Milan Đurica, project manager; zatim Zoran Lovreković, R&D technical consultant; Ratko Pokuševski, HVAC consultant i Tatjana Đurica, koja je zadužena za finansije.

Pollutyzer

Drugo mesto na PowerUp!-u zauzela je ideja za senzore koji mere nivo zagađenja u dimnjacima i obaveštavaju korisnika o stanju fltera.

Restorani su obavezni da u dimnjake ugrađuju filtere, kako bi smanjivali zagađenje. Problem se javlja kada se ti filteri posle izvesnog vremena zaprljaju. Zbog sastava isparenja iz kuhinja, javlja se povećani rizik od izbijanja požara. Savesni vlasnici restorana zato često menjaju filtere, ali se tada javlja drugi problem. Filteri se često menjaju mnogo pre nego što je to neophodno, što predstavlja bespotreban trošak.

Ideja iza Pollutyzera je senzor koji se postavlja na dimnjak. On meri, u realnom vremenu, začepljenost filtera, a podatke šalje preko web i mobilne aplikacije u određenim intervalima. Što je začepljenost veći (dakle, kako se povećava rizik od požara) informacije se šalju sve češće.

Za početak, kao ciljna grupa su postavljeni HoReCa objekti, na kojima je već i počela ugradnja senzora. Plan je da se u budućnosti napravi i senzor za ventilacione sisteme, kuće i veće fabrike.

Tim koji je osmislio i izveo Pollutyzer čine: Srđan Mitrović, zadužen za hardver; Milinka Tanjević, koja je zadužena za softver; Ivana Vuković, savetnik u oblasti ekologije, medicine i farmacije i Nenad Nikolić, zadužen za promociju proizvoda.

SmartCat — pobednik regionalnog PowerUp!-a

Pobednik PowerUp! takmičenja je SmartCat – jedna od vodećih data-science firmi u Srbiji. Oni su se predstavili projektom Optimus Power, koji predstavlja softversko rešenje za unapređenje efikasnosti HVAC sistema (sistema za grejanje, ventilaciju i hlađenje).

U Evropi zgrade troše oko 45% ukupne energije. U njima, HVAC sistemi predstavljaju jedan od glavnih potrošača. Ukoliko se HVAC sistemi optimizuju, moguće je smanjiti emisiju potrošnju električne energije za 20% do 40%.

Priča Optimus Power-a počinje pre nekih godinu dana kada je velika portugalska kompanija VPS u okviru European Data Incubator-a ponudila svoje podatke i postavila nekoliko izazova, između ostalog i efikasnije upravljanje HVAC sistemima. SmartCat je bio jedan od finalista tog konkursa i dobio je grant od 85 000€ za razvoj svog rešenja.

Optimus Power je softversko rešenje koji prikuplja podatke u realnom vremenu i pruža detaljne informacije o trenutnoj i predviđenoj potrošnji energije, ali i detektuje anomalije. Pomoću ovih informacija, moguće je optimizovati potrošnju HVAC sistema, a da se izbegnu troškovi za komplikovani hardver.

Softversko rešenje je bazirano na algoritmu za mašinsko učenje što mu pruža mogućnost da daje veoma pouzdana predviđanja. Pošto su merenja bazirana na istoriji potrošnje, Optimus Power korisniku nudi precizne, visoko personalizovane preporuke kako da optimizuje potrošnju energije.

SmartCat tim koji je radio na ovom projektu čine Nina Marjanović (Data scientist) Stanko Kuveljić (Data Scientist), Sanja Hajduković (Project Lead), Dušan Ranđelović (Senior Data Scientist) i Nenad Božić (CEO).