Među 11 globalnih Amazonovih “serverless heroja” su i dvojica iz Beograda

Aleksandar Simović i Slobodan Stojanović su se našli na nedavno objavljenoj listi AWS stručnjaka i istaknutih developera koji najviše doprinose globalnoj zajednici kroz deljenje znanja i open source projekte.

Nevenka Rangelov - 10. Jul, 2018.

AWS od 2014. godine kroz svoj Hero program prepoznaje i promoviše najangažovanije developere koji imaju najveći uticaj na razoj AWS zajednice, kroz deljenje znanja na društvenim mrežama, blogovima, događajima i kroz open-source projekte. Pre nekoliko dana, AWS je pokrenuo nove kategorije svojih heroja među kojima su se našla dva developera iz Srbije, Aleksandar Simović i Slobodan Stojanović.

Ove dve kategorije su container i serverless, a Aleksandar i Slobodan su našli svoje mesto u drugoj, sa još devet AWS stručnjaka koji su prepoznati kao vodeći u zajednici.

Serverless heroji su rani usvajači i pioniri AWS serverless ekosistema. Oni evanđelizuju AWS Serverless tehnologije online i “uživo” kao i kroz open source doprinose na GitHubu i AWS Serverless Application Repository-u. Oni podstiču evoluciju načina na koji developeri, kompanije i šira zajednica grade moderne aplikacije.

Aleksandar i Slobodan, zajedno sa Gojkom Adžićem čine srž tima domaćeg open source projekta Claudia.js, a zajedno su uključeni u još nekoliko projekata među kojima su Claudia-Bot-Builder, Scotty.js, i Desole.io. Claudia pomaže JavaScript programerima da lakše kreiraju API-je i chatbotove i postave ih na AWS Lambda i API Gateway za svega nekoliko minuta.

Pored toga, Aleksandar i Slobodan su koautori knjige “Serverless aplikacije sa Node.js-om” koja će biti objavljena u septembru ove godine.

Još jedan domaći developer među AWS herojima od 2016.

Aleksandar Simović i Slobodan Stojanović nisu prvi srpski developeri koji su se našli među AWS herojima. Novosađanin Aleksandar Nenov je još od 2016. deo AWS-ovih heroja zajednice (community heroes).

Aleksandar je bio direktno uključen u AWSome Day SEE 2016, jednodnevni uvodni događaj organizovan od strane AWS eksperata za više od 250 učesnika iz Srbije i drugih zemalja u regionu. Takođe, Aleksandar je pomogao mnogim AWS entuzijastima da pokrenu i izgrade svoje lokalne AWS zajednice.

Cinici bi mogli reći da je ovo samo Amazonovo tapšanje po ramenu ljudima koji promovišu njihove usluge, ali verujemo da se treba tumačiti kao prepoznavanje angažovanja predstavnika naše zajednice na globalnom nivou i njihovih značajnih doprinosa u deljenju znanja i open source projektima.