Domaći open source projekat Claudia.js dostigao 50 hiljada preuzimanja

Claudia.js, domaći open source proizvod koji olakšava deployment Node.js proizvoda na AWS Lambda i API Gateway, postigao je značajan uspeh.

Strahinja Krstić - 28. Februar, 2017.

Claudia.js je open source alat koji je napravio Gojko Adžić početkom 2016. godine. Claudia pomaže JavaScript programerima da lakše kreiraju API-je i chatbotove i postave ih na AWS Lambda i API Gateway za svega nekoliko minuta.

Sama Claudia se sastoji iz deployment tool-a, biblioteke za kreiranje API-ja i biblioteke za kreiranje chatbotova koja radi na 10 različitih platformi. Cilj projekta je da smanji JavaScript programerima mogućnost greške u procesu deploymenta i konfiguracije kako bi mogli da se fokusiraju na ono što je zaista bitno.

U prošlogodišnjem tekstu za Startit, koji govori o Bot Builderu, Gojko objašnjava:

Gojko AdzicBot Builder pojednostavljuje rad sa chat-botovima tako što već sadrži kompletnu infrastrukturu i standardne komunikacione funkcije, spakovane u veoma jednostavnu biblioteku za programiranje. Koristeći ovaj alat, timovi mogu da prave chat-botove jednostavnije i usredsrede se na rešavanje bitnih poslovnih problema, umesto da istražuju komunikacione protokole i rešavaju infrastrukturne probleme.

Slobodan Stojanović, koji zajedno sa Gojkom i Aleksandrom Simovićem radi na ovom projektu, o ovom uspehu za Startit kaže:

Slobodan-StojanovicPrilično smo zadovoljni uspehom Claudije do sada. Broj downloadova, ali i broj contributora i ljudi na Gitter chatu raste iz dana u dan, što verovatno govori o kvalitetu samog projekta.

S vremena na vreme se pojavi neko na chatu i umesto da postavi pitanje, kaže da je došao samo da kaže da mu je Claudia puno pomogla i da je super alat.

Najveće priznanje svakako treba odati Gojku Adžiću, kako za kreiranje Claudije, tako i za sjajno vođenje open source projekta.