Materijali za učenje programiranja Fondacije Petlja će biti prevedeni na jezike država u regionu

Materijali će biti besplatni, što je inače praksa Petlje, a obuhvataće Scratch, MakeCode, Python i blagi uvod u Data Science.

Marko Marković
12/11/2019

Priznanje za kvalitet obrazovnih materijala koji se razvijaju u Srbiji je stiglo kroz pozivanje Fondacija Petlja da učestvuje u regionalnom projektu Gen D — Nurturing a Digital Future. Uloga domaće organizacije je bila da kreira predloge kurikuluma za učenje programiranja za uzrast osnovne škole. Materijal je sastavljen na engleskom jeziku, a partneri na projektu iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Hrvatske ga lokalizuju na svoje jezike.

Katarina Anđelković, programski kooridinator Petlje, ispričala je za Startit malo više o ulozi njihovog tima u projektu čiji je koordinator Propulsion fond, a koji je podržan kroz program Microsoft Philanthropies.

Katarina Anđelković, PetljaMi smo kreirali materijale koje smo podelili na tri nivoa. Prvi nivo je obuhvatio blokovsko programiranje u Scratch-u, ali i u okruženju MakeCode koje obuhvata i učenje programiranja uz pomoć Micro:bit uređaja, Lego robota i Minecrafta.

Drugi nivo predstavlja uvod u tekstualno programiranje gde su naši autori kreirali materijale za Python i njegovu biblioteku za učenje 2D grafike i animacija PyGame.

Konačno, treći nivo predstavlja jedan blagi uvod u Data Science jer smo tu napravili materijale za obradu i vizuelizaciju podataka u interaktivnom okruženju za izračunavanje Jupyter opet se oslanjajući na Python.

U ovom trenutku partneri na projektu lokalizuju materijale i prilagođavaju ih svojim obrazovnim sistemima. Materijali će biti besplatni, što je inače praksa Petlje, tako da se nadaju da će naći svoj put do korisnika. U Fondaciji duboko veruju da je ono što rade jedinstveno kada se govori o učenju programiranja u osnovnoj školi, pa smatraju da je realno da se ovaj tip saradnje proširi i na druge države, preko nekih budućih projekata.

Katarina Anđelković, PetljaNaš fokus i prioriteti i dalje ostaju isti, a to je podrška opšte obrazovnom programiranju u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Dakle, podizanje nivoa algoritamske pismenosti, podrška nastavnicima, popularizacija takmičenja iz programiranja i dalje unapređenje funkcionalnosti na samoj platformi kako bi našim korisnicima bilo dodatno udobno kada prolaze kroz naše materijale su ono što ćemo i u narednom periodu raditi jer tu zaista ima mnogo posla.

Ovaj projekat nam je omogućio da našu metodologiju i naše materijale kreiramo na engleskom jeziku i time otvorimo vrata da ono što u Petlji radimo predstavimo bilo gde i bilo kome u svetu i to je lepa stvar kod ovog projekta.

Još jedna novost koja dolazi iz Petlje je i prvo štampano izdanje njihovih materijala. U oktobru se pojavila Metodička zbirka algoritamskih zadataka sa rešenjima C# osnovni nivo.

Katarina Anđelković, PetljaOvo je prvo od četiri izdanja Zbirke koje ćemo u narednom periodu objaviti. U saradnji sa Društvom matematičara Srbije, planirano je da objavimo i Zbirke za programski jezik Python, C++ i C.

Nakon osnovnog nivoa koji je namenjen učenicima specijalizovanih IT odeljenja, određenim IT profilima u srednjim stručnim školama ali i takmičarima, planiramo i objavljivanje naprednog nivoa u kome će se naći nešto teži zadaci za one koji žele da se uhvate u koštac sa rešavanjem ozbiljnih algoritamskih problema i koji su se negde već opredelili za IT kao svoju buduću profesiju.

Zbirke će biti sastavljene od zadataka i rešenja koje je tokom godina pisalo više od deset autora za različite programske jezike. Sva četiri izdanja će biti dostupna i u onlajn formatu kao i u papirnom obliku.

Materijali Petlje se inače nalaze pod vrlo liberalnom licencom, pa su već našli svoj put do udžbenika za peti i šesti razred. Uz to, postoje i izdanja drugih izdavača u kojima se referiše na Petlju što je od početka bila želja i bitan cilj u ostvarenju njihove misije.

Marko Marković

Objavio/la članak.

utorak, 12. Novembar, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Marko

utorak, 19. Novembar, 2019.

Ovo je za svaku pohvalu! Svaka cast fondaciji Petlja na ideji i naravno Startit ekipi koja je sve ovo prenela.