Jednonedeljni kurs programiranja igara u Skreču

Na ovom kursu će deca steći osnovne predstave o programiranju i stvaranju računarskih igara.

Letnji kursevi pravljenja igara u Skreču su završeni. Ako želite da Vas obaveštavamo o budućim terminima možete se prijaviti na formi ispod.

Za polaznike od III — VI razreda termini su 10-13h, a za VII-VIII osnovce i srednjoškolce, termini su 14:30-17:30h.

Pogledajte više informacija ispod i prijavite se koristeći formu na dnu strane.

O kursu

Skreč je programski jezik kao i zajednica korisnika. Omogućava deci od 8-16 godina (ali i odraslima kao i mlađima, uz pomoć roditelja) da stvaraju interaktivne medijske sadržaje kao što su priče, crtaći, igre.

Korisnici sadržaje mogu da dele, da sarađuju na stvaranju novih, čime se omogućava da se deca neprestano kreativno izražavaju, uče kako da sistemski misle i primenjuju osnovna znanja iz računarstva.

Ovaj naš kurs je zamišljen kao postupno uvođenje dece u Skreč bez obzira na prethodno računarsko predznanje. Tokom pet dana savladavaju se elementi ovog programskog jezika, čime se deca osposobljavaju da tumače Skreč i koriste ga da stvaraju svoje programe, animacije, igre. Cilj programa je da svako dete do kraja petog dana uspe da uz pomoć predavača, ali i druge dece sastavi jednostavnu igru sastavljenu od animacija i osnova računarstva.

1. dan — Upoznvanje sa grupom i sa Skrečom, te načinom na koji se koristi

2. dan — Kreiranje i kontrolisanje elementa i načini na koji se stvara program i ispravljaju greške

3. dan — Učenje o animacijama, od ubacivanja grafičkih elemenata do njihovog pokretanja i kretanja po ekranu

4. dan — Ubacivanje zvuka i dijaloga, te stvaranje scena

5. dan — Načini na koji se svi prethodni elementi skapaju u interaktivnu celinu, uključujući način da se prati stanje igre (početak, brojanje poena, kraj)

Vikend — Okupljanje grupa za potrebe konsultacija, međusobne vršnjačke pomoći i saradnje kako bi se potaklo ostvarivanje novih projekata

O predavaču

Ranko Trifković se nakon karijere u novinarstvu pridružio “Supersonic Parachute” timu i počeo putovanje ka razvoju igara, najpre kao pisac za igre, zatim gejm dizajner i producent. Uporedo sa time je pravio i svoje eksperimentalne igre, okupljao indie-scenu i bavio se aktivizmom u vezi sa stvaranjem igara.

Iskustvo u pedagogiji je stekao tokom petnaest godina rada u pozorištu mnoštvom radionica sa decom i odraslima. Prateći razvoj svoje dece kroz školu “Skreča” u dečijem kulturnom centru Agora u Segedinu, odučio je da prilagodim zvanični školski kurikulum MIT-a petodnevnim radionicama.

Uslovi za upis

• dete mora doneti svoj računar
• mora biti u mogućnosti da prisustvuje svakom času kursa
• mora dobro poznavati rad sa browser-om na računaru — ako znaju da koriste mejl ili Fejsbuk znaće i da rade sa nama (dakle ne na smartfonu ili tabletu, već desktop/laptop računaru)
• pristojno ponašanje i neometanje nastave je nužan preduslov
• mesta se dodeljuju onima koji se prvi prijave
• prijave se primaju dok ima slobodnog mesta, najkasnije 3 dana pred početak kursa
• roditelji rezervišu mesto klincima davanjem depozita od 5.000 dinara koji se vraća nakon kursa ukoliko je dete prisustvovalo svim časovima; u suprotnom, depozit se u vaše ime donira Svratištu za decu u Beogradu

Depoziti su deo naše standardne prakse kojom osiguravamo da ćemo mesta i sadržaje pružati onim učesnicima koje to zaista zanima i njihov povratak osiguran je Ugovorom. Do sada se nijednom nije desilo da nismo vratili depozit, a svedočanstva o tome možete pogledati i na komentarima naših prethodnih učesnika na ovom linku.

Prijava

Pre prijave pogledajte dobro uslove za upis na kurs. Mesta se popunjavaju po principu “ko prvi mestu, njemu mesto”.