Februar deluje kao dobar mesec za one koji žele da dođu do investicija, jer je još jedan investicioni fond specijalizovan za SEE region otvorio aplikacije – LAUNCHub. Ovaj fond nudi startapima investiciju do 200.000 € i, kako nam jedan od partnera kaže, žele konačno jedan srpski startap u svom portfoliju.

Launchub u svom pozivu fokus stavlja na startape koji već imaju gotov proizvod i početnu trakciju i koji iza sebe možda već imaju manju investiciju. Ciljna grupa je slična kao za Eleven 100 program koji smo predstavili prošle nedelje. Za one u početnim fazama tu je kao i do sada, njihov akceleratorski program.

Launchub je do sada investirao u internet B2C kompanije, e-trgovine, mobilne i digitalne medije, cloud infrastrukture, enterprajz softvere, kao i obrazovne i tehnologije zdravlja. Startapi koji budu izabrani za program, mogu, ali ne moraju da učestvuju u njihovom akceleratoru u Sofiji.

Iako u svom portfoliju imaju 35 kompanija iz SEE regiona, još uvek im se nije pridružio ni jedan srpski tim i kako iz tima kažu, vreme je da se to promeni.

stanApsolutno želimo da imamo srpske timove u svom portfoliju, pošto vidimo mnogo energije i interesantne projekte.

Prošle godine smo posmatrali nekoliko projekata i čak došli do detaljnih razgovora sa tri ili četiri tima, ali iz nekog razloga nismo zatvorili investiciju. Sada je vreme za to. — Stanislav Sirakov, partner u Launchubu

Preporuka startapima koji apliciraju je da obavezno predstave povratnu informaciju svojih korisnika, kao i svu relevantnu metriku proizvoda i usluga. Pored toga, u procesu selekcije se gledaju prethodne investicije, pa iz Launchuba sugerišu da podelite sa njima svoje iskustvo koje ste imali sa akceleratorima ili biznis anđelima. Čitaocima Startita su poručili da je navažnije imati najbolji tim i rano prisustvo aktivnih korisnika.

stanSavetujem startapima da butstrepuju svoje kompanije od ideje do prvih nekoliko (1, 2 ili 3) korisnika ukoliko su to biznisi, ili par stotina ukoliko se radi o C2C startapima, jer vam razgovaranje sa investitorima u ovoj fazi daje dosta prednosti.

Takođe, istražite svoje investitore – ko su, koliko mogu da vam pomognu i definitivno nađite nekoga da vas upozna sa njima (najbolje je od drugih osnivača ili osoba u koje investitor ima poverenja).

Rok za prijave je nedelja, 23. februar, a onlajn aplikacija se nalazi na ovom linku. Startapi koji prođu prvu selekciju će imati telefonski razgovor sa ekipom iz LAUNCHuba, a ako prođu taj krug biće pozvani da krajem marta učestvuju u četvorodnevnom programu gde će na kraju da pičuju svoj projekat, na osnovu čega će se doneti odluka o tome koji startapi su dobili investiciju.

Želimo vam sreću prilikom prijave, i nadamo se da ćemo uskoro pisati o prvom srpskom startapu koji je ušao u ovaj bugarski fond.

LAUNCHub tim će uskoro posetiti Beograd kada ih možete upoznati i saznati više o njihovom programu. Možete im se javiti preko ove stranice.