Eleven od sada investira i 100.000€ u startape, otvorene prijave

Bugarski investicioni fond Eleven otvorio je svoju šestu rundu aplikacija i predstavio novi akceleratorski program sa početnom investicijom od 100.000 evra. Osim ove opcije za zrelije startape, tu je i njihov standardni program sa investicijom od 25.000 evra. Eleven 100 je program namenjen pre svega startapima koji iza sebe već imaju akcelerator, seed fond ili biznis

Zoja Kukić
03/02/2014

Bugarski investicioni fond Eleven otvorio je svoju šestu rundu aplikacija i predstavio novi akceleratorski program sa početnom investicijom od 100.000 evra. Osim ove opcije za zrelije startape, tu je i njihov standardni program sa investicijom od 25.000 evra.

Eleven 100 je program namenjen pre svega startapima koji iza sebe već imaju akcelerator, seed fond ili biznis anđele i za one koji su uspeli da pronađu svoje tržište i već imaju određenu trakciju, odnosno koji su postigli product market fit. Najviše od ovog programa mogu dobiti startapi kojima još nekoliko meseci fali do nove runde investicija ili oni koji su već blizu ostvarivanja profitabilnosti.

Investicija se dobija u dve runde – 50.000 € za 6% vlasništva i druga polovina u vidu convertible note-a, koji se razmenjuje za procente vlasništva pri novoj valuaciji. Deset startapa koji uđu u ovaj program vremenom mogu obezbediti i nove investicije od Elevena do ukupnog iznosa od 200.000 evra.

Još se ne zna da li će biti nove prijave za ovaj program, jer je ovo eksperimentalni projekat i od iskustva ove grupe zavisiće dalja budućnost programa, tako da ukoliko vam odgovara ovakva vrsta investicije — iskoristite priliku.

Za startape u izuzetno ranoj fazi dostupan je kao i do sada program investicije od 25.000 € sa daljim mogućnostima za investiciju do 150.000 €.

Za oba programa važi da tim mora provesti 3 meseca u Sofiji u radu u Elevenovom coworking prostoru. Postoji izuzetak za veće timove koji uđu u Eleven 100, ali opet ključni ljudi moraju da budu u Bugarskoj.

Ukoliko planirate da se prijavite ove godine za Eleven, vodite računa o odabiru programa. Eleven 100 je svakako primamljiviji, ali kako iz fonda kažu, neće pozitivno gledati na startape koji se bez oslonca procene na vrednost od 800.000 evra, što je početna valuacija ovog programa.

Dobra vest za startape sa ovih prostora je da jedan od najaktivnijih evropskih akceleratora pretežno zainteresovan za CEE region i da je preko 90% kompanija u njihovom portfolio upravo odatle, dok su Srbija i Hrvatska respektivno druga i četvrta zemlja po veličini investicija.

Dosadašnja iskustva domaćih startapa, od kojih su najskorije ušli Farmia i Yanado, su pozitivna i puna preporuka. Prijave počinju danas i traju do kraja meseca. Više detalja o samom programu možete pronaći na ovom linku, a ukoliko odlučite da se prijavite nikako ne propustite savete i detalje o celom procesu. Mi vam držimo palčeve!

Zoja Kukić

Objavio/la članak.

ponedeljak, 3. Februar, 2014.

IT Industrija

🔥 Najčitanije