Na sastanku Finansijskog komiteta kojim je predsedavao zamenik premijera Kine, Liu He, rečeno je da će se „pooštriti mere protiv trgovanja i rudarenja bitkoina, kako bi se zaštitilo društvo”, prenose kineski mediji.

Već smo pisali o turbulencijama na tržištu dožkoina, i o uticaju Ilona Maska na bitkoin, ali nova vest u roku od nekoliko sati ponovo je survala cenu najpoznatije kriptovalute.

Važno je primetiti da Kina do sad nije branila svojim građanima da poseduju kriptovalute ili trguju njima, ali još od 2013. godine zvaničnici iskazuju skepsu povodom stranih kriptovaluta, kada su zabranili bankama i platnim kompanijama da nude usluge vezane za bitkoin. 

Kako se trend od tada nastavio, velika većina platformi za trgovinu kriptovalutama povukla se sa tog tržišta. 2017. godine, Kina je zabranila i ICO ponude, kao i niz povezanih usluga. Nove mere sada zabranjuju da institucije prihvataju virtuelne valute kao sredstvo plaćanja, da izdaju kripto proizvode i pružaju usluge razmene za druge valute, čime je kineskim kripto rudarima otežana razmena bitkoina za juan ili druge valute.

Prema navodima kineskih zvaničnika, problem sa bitkoinom je u tome što ga ne izdaje nijedna centralna banka, i iza njega ne stoji nikakav finansijski autoritet, pa je kao takav nepodesan za korišćenje kao valuta. Velike oscilacije u ceni kriptovaluta izgleda da su podstakle oštru reakciju zvaničnika. 

Analitičari se uglavnom slažu da je u pitanju pokušaj Kine da osigura poziciju za prelazak na svoju centralizovanu virtuelnu valutu, digitalni juan. Oko toga šta će se dalje dešavati nema konsenzusa — dok neki analitičari predviđaju da će zbog novih mera opasti interesovanje za rudarenje bitkoina, drugi veruju da će uslediti korekcija. U ovom trenutku se ništa sa sigurnošću ne može reći.