Najveća i najpoznatija digitalna valuta Bitcoin je porasla za 4,9 odsto i sada vredi 12.488 dolara, piše Bloomberg

Dobici među takozvanim alt kovanicama bili su još veći. Litecoin je skočio više od 11 procenata, a Bitcoin Cash porastao je za osam odsto. Korisnici PayPala mogu na platformi da koriste odabrane kripto valute, uključujući Bitcoin, Ether, Bitcoin Cash i Litecoin. ⠀

Mnogi su ovu vest nazvali vešću godine u kripto tehnologiji, dodajući da će banke krenuti u trku u servisiranju digitalnih valuta.

Brojne kompanije su prethodnih meseci investirale u Bitcoin, dok je Fidelity najavio da pokreće prvi Bitcoin fond. PayPal je rekao da planira da ove funkcije stavi na raspolaganje kao izvor finansiranja za kupovinu kod svojih 26 miliona trgovaca širom sveta.

Predsednik te kompanije kaže da je „prelazak na digitalne oblike valuta neizbežan, donoseći sa sobom jasne prednosti u pogledu finansijske inkluzije, efikasnosti, brzine i otpornost sistema plaćanja”.

Bitcoin je bio u vrućem nizu ovog meseca, u oktobru je porastao više od 15 odsto. Ipak, slučajevi upotrebe kriptovaluta ostaju ograničeni. Podaci istraživača Chainalysisa iz prošle godine su pokazali da retko ko koristi Bitcoin za bilo šta izvan špekulacija.

Podsetimo, u Srbiji je Nacrt zakona o digitalnoj imovini, koja uređuje ovu oblast, u procesu konsultacija.