Kreatori i alati: Nikola Ristić, front-end developer

Nikola Ristić je osamnaestogodišnji front-end developer koji radi iz Startit Centra u Beogradu, a danas sa nama deli alate koje koristi u svakodnevnom radu.

Nevenka Rangelov - 8. April, 2017.

Nikola Ristić je front-end developer, trenutno zaposlen u startapu iz Silicijumske doline Super, a ujedno i suosnivač  startapa Cactomain, koji je osvojio jednu od nagrada na našoj petoj Startap Akademiji

Hardver

Glavna i omiljena mašina je MacBook Pro 13” (early 2015). Veoma moćan laptop. Obožavam zvuk njegove tastature, a s obzirom na to da sam stalno u pokretu odgovara mi i njegova portabilnost. Miš ne koristim, troši se previše energije. U ostalom nema ni potrebe, jer većinu stvari mogu bez razmišljanja da odradim na tastaturi. Force touch trackpad je tu da uskoči kad zatreba.

Kod kuće za radnim stolom imam LG 27MP67VQ monitor. Rezolucija mi ne odgovara za kodiranje, ali je za surfovanje i gledanje filmova sasvim dovoljna. Od nedavno je uz mene i iPhone SE, iznenadjujuće dobre performanse i baterija u tako malom telefonu. Klasične Apple EarPods sluške mi rade posao, mada me kolege stalno teraju da stišam zvuk. Okej, ponekad i zaigraju uz muziku.

Softver

Pre MacBook-a sam radio na Linuxu, pa je macOS kao Unixbased sistem sa prelepim interfejsom uskočio kao idealno okruženje za rad.

Browser

Safari mi je primarni browser za surfovanje i lagano kodiranje. UI je minimalan i dobro čuva bateriju. Kada dođe vreme za ozbiljnije kodiranje, palim Chrome. Chrome sam po sebi ima odličan devtools, ali uz to imam i: React Developer Tools, Redux DevTools  i Wappalyzer. Na New Tab ekranu nalazi se Panda.

Editor

Dugi niz godina koristim Sublime Text 3 za kodiranje. Probao sam par puta i Atom i Nuclide, ali se uvek vratim Sublime-u. Šteta što nema češće update-ove. Color scheme je Babel Next, uz moju custom Sublime temu. Retko srećem istomišljenike medju programerima kad je u pitanju layout editora. Naime, sakrio sam tabove, status bar i ostatak interfejsa (tip: cmd + p). Osećam da sam tako dosta produktivniji. Font je ili Operator Mono ili San Francisco Mono. I odgovor na večito pitanje: Tabovi naravno.

Terminal

Iako s vremena na vreme koristim Hyper Terminal, standardni terminal je iTerm verzija 3 koja je još uvek u beti. Tema je ponovo custom, volim da se igram sa tim. Zsh i oh-my-zsh imaju efekat na terminal kao Guarana na mene. Alijasi za rad sa gitom su mi nephodni. Terminal mi je uvek u full screen modu, kako je veoma bitan i kad ne kodiram aktivno.

Komunikacija i menadžment

Spark koristim za email, radi odlično i ima aplikaciju za iPhone. Slack i ja se i volimo i mrzimo, ali je svakako sastavni deo dana. Koristim standardnu kalendar aplikaciju pošto dogadjaje najlakše zaboravljam. Za organizaciju taskova u periodima praktikovao sam Bullet Journal, pokazao se kao odlična stvar dok god nosim notebook. Timske taskove u Cactomainu i od nedavno u Superu organizujemo pomoću GitHub Projects.

Bonus

Dan ne mogu zamisliti bez Spotify-a (ššš, znam jednog medveda). Dok radim slušam muziku sa manje lirike, da mi ne bi misli odlutale.

Veliko hvala Đoletu koji mi je prisilno kupio Sketch. Nisam se mnogo bunio, obožavam Sketch.

Reddit iOS App — Pošto ne čitam novine, ovo je moj dnevni izvor informacija.

Headspace — Aplikacija koju koristim svakodnevno za vođenu meditaciju.