Kreatori i alati: Davor Altman, Happiness inženjer

Davor je neko ko na dnevnom nivou pruza podršku WordPress korisnicima, a njegovo radno okruženje često nije radni sto.

Sanja Vatić
09/11/2019

Davor Altman radi na daljinu već oko četiri godine i posao obavlja od kuće, iz kafića, iz auta, iz drugog grada, iz druge države, na aerodromu. Gde god postoji internet. U ulozi Happiness inženjera na dnevnom nivou pruža podršku korisnicima WordPress sajtova putem e-mail-a, chat-a ili 1 na 1 screensharing-a.

Pored ljubavi prema WordPress-u, obožava da igra tenis i nikad ne odbija šahovski izazov. Od malena je zaljubljenik u video-igre, što se nije promenilo ni do danas pošto redovno igra PS4.

Hardware

Koristim 13-inčni MacBook Pro iz 2018. godine sa 8GB RAM memorije, 2.3 GHz Intel Core i5 procesorom i 512GB SSD hard diskom. Pošto dosta vremena provodim na putu, vrlo mi je bilo važno da laptop nije preveliki i pretežak (pre sam radio na 15-inčnom MacBook Pro-u i na teži način sam naučio ovu lekciju 🙃). Odavno sam se odvikao od miša i pomoćne tastature i ne koristim ih još od 2014. godine.

Kad su slušalice u pitanju, nisam probirljiv. Trenutno koristim Samsung EO-HS1303-BE i zadovoljan sam kako me služe za sada. Kada radim od kuće, priključen sam na 24.5-inčni DELL AW2518HF Display monitor uz pomoć LMP USB-C Display Dock-a.

Obavezno je sa mnom uvek i VIP-ov Huawei prenosivi WiFi uređaj koji mi služi kao backup u slučaju da internet na koji sam priključen počne da baguje. Kao poslednju WiFi backup verijantu koristim hotspot na mom telefonu ASUS Zenfone 3 Z012D.

U kancelariji kod kuće obavezno uvek imam otvorenu svesku koja mi služi kao podsetnik tokom 1 na 1 sesija sa korisnicima kojima pružam podršku. Štampač HP DeskJet Ink Advantage 3785 je uvek prisutan za brzo štampanje i skeniranje, a tu su naravno i čuvari mog radnog prostora — Goku, Snejp i nekoliko zmajeva 😎

Software

Što se tiče software-a koji koristim, da počnemo:

E-mail

Koristim Airmail 3. Dugo sam tražio e-mail aplikaciju koja će mi olakšati život kad su u pitanju mejlovi i probao sam razne poput Mac-ovog defoltnog Apple Mail-a, Polymail-a, Firefox-ovog Thunderbird-a itd. Pre nekoliko godina sam probao Airmail 3 i potraga je prestala. Airmail 3 je brz, ima intuitivan interfejs, dozvoljava mi da povežem više e-mail naloga, da stavljam podsetnike na mejlove koje šaljem (kada ne dobijem odgovor na mejl koji sam poslao u roku od X dana, Airmail će me podsetiti i opet mi prikazati taj mejl) i generalno sam se veoma brzo navikao na njega. Kao reket za tenis — neki reket ti jednostavno odgovara više od ostalih 😊.

Browser

Imam instalirane Safari, Firefox, Brave, ali browser koji najviše koristim je Chrome. Brz je, pouzdan, i tokom godina sam potpuno navikao na njega. Ovo su ekstenzije koje koristim:

Adblock Plus — prva ektenzija koju sam instalirao. Blokira reklame na sajtovima. U današnje vreme, skoro je nemoguće da funkcionišem bez nje.

Grammarly — automatski proverava gramatičke greše dok kucam. Jedna od esencijalnih ektenzija za moj posao.

LastPass: Free Password Manager  čuva sve moje šifre. Moram da zapamtim samo jednu glavnu šifru da bih pristupio svom sefu šifara.

Momentum — otvara posebnu stranicu u novom tabu koja služi kao kontrolna tabla na kojoj mogu da imam to-do liste, linkove itd.

OneTab — spakuje sve moje otvorene tabove u jedan tab. Ubrzava mi rad Chrome-a, a jednim klikom mogu opet da otvorim istu stranicu u novi tab.

Stylus — dozvoljava mi da dodam svoj CSS kod koji će se učitavati na stranicama koje ja izaberem. Dosta alata koje svakodnevno koristim sam uspeo da stilizujem onako kako mi odgovara pomoću njega.

Tampermonkey — dozvoljava mi da dodam svoj JavaScript kod koji se aktivira na određenim stranicama.

FireShot — uz pomoć ove ekstenzije mogu da uslikam celu stranicu koja je otvorena, bez obzira koliko je dugačka. U protivnom bih morao da slikam jedan po jedan deo zasebno, pa da spajam slike u jednu.

Typio Form Recovery — mnogo puta mi se događalo da popunim određenu formu ili napišem odgovor korisniku i prestane da radi internet ili mi zablokira sistem. U tom slučaju, sve što sam prethodno iskucao nestaje. Uz Typio, sve ostaje sačuvano i mogu da ga vratim jednim klikom.

Wayback Machine — ako posetim stranicu koja više ne postoji, dozvoljava mi da vidim kako je nekada izgledala dok je postojala i kako se menjala tokom vremena.

Web Maker — ekstenzija koja mi dozvoljava da oflajn eksperimentišem sa HMTL-om, CSS-om i JavaScript-om, direktno u pregledaču.

Website IP — prikazuje mi IP adresu stranice na kojoj se nalazim.

WPSNIFFER — automatski detektuje temu WordPress sajta na kojem se nalazim.

Zendesk Dark Mode Theme — stavlja tamnu temu na jedan od alata koji svakodnevno koristim za pružanje podrške WordPress.com korisnicima, Zendesk.

YouTube NonStop — sprečava YouTube da zaustavi video ako sam neaktivan na računaru 😊

Listen on Repeat Youtube Video Repeater — automatski ponavlja YouTube video koji odaberem 😁

Komunikacija

Pored gorepomenutog Airmail-a 3 koji mi je stalno otvoren, stalno mi je otvoren i Slack za chat sa kolegama. Za poslovne sastanke i sa kolegama i sa korisnicima, koristim Zoom. U privatne svrhe koristim i Viber, Telegram i Skype.

Produktivnost

Alfred 4 je MacOS aplikacija i to je, po mom skromnom mišljenju, najbolja aplikacija za poboljšanje produktivnosti na koju sam naišao za sada. Dozvoljava mi da vrlo lako (uz pomoć prečica koje sam namestim) otvorim stranice koje želim i da automatski pretražim ključnu reč koja mi je potrebna. Npr. da bih otvorio podatke o određenom korisniku, prvo bih morao da otvorim stranicu na kojoj pretražujem bazu korisnika, onda bih uneo korisničko ime i na kraju kliknuo na pretragu. Uz Alfred, dovoljno mi je da ukucam prečicu na računaru (dva tastera na tastaturi), da napišem prečicu za pretragu korisnika (to može biti i samo jedan karakter), razmak i korisničko ime koje želim da pretražim. U praksi, da bih obavio pretragu korisnika koju sam spomenuo, dovoljno je da:

Alfred će automatski otvoriti stranicu za pretragu baze korisnika u novom tabu, odraditi pretragu, i prikazati mi rezultat.

Pored ovoga, Alfred ima i različite procese rada koji se mogu namestiti. Uz pomoć jedne prečice, Alfred može automatski da mi pokrene niz aplikacija, otvori browser sa određenim tabovima itd.

Ovo su dve stvari za koje najviše koristim Alfred, ali ova aplikacija pruža jos pregršt drugih korisnih funkcionalnosti.

TextExpander  dozvoljava mi da napravim prečice koje kada ukucam, automatski izbace ceo tekst koji sam prethodno uneo. Ako primetim da konstantno ukucavam isti paragraf teksta ili nekoliko njih na određeno pitanje korisnika, TextExpander mi dozvoljava da ukucam samo nekoliko karaktera i on automatski ukuca ceo tekst koji sam prethodno podesio.

Droplr — uz pomoć ove aplikacije u roku od nekoliko sekundi mogu da uslikam ekran ili određeni deo ekrana, uredim sliku, upload-ujem je na internet i dobijem direktan link ka njoj. Radi i za video snimke.

Jumpcut — postoji samo za MacOS. Čuva istoriju svega što kopiram (CMD + C) i onda mogu da biram šta tačno želim da nalepim (CMD + V) u datom trenutku.

Editori

Koristim Sublime Text i Atom. Sublime Text mi najviše služi kao tekst editor u kojem zapisujem stvari digitalno umesto olovkom u svesci, dok Atom koristim kada petljam sa kodom.

Ostalo

Balsamiq Mockups — za pravljenje mockup-a.

WordPress.com app — desktop aplikacija platforme na kojoj radim.

Trello — aplikacija za menadžment projekata. Odlična!

FileZilla — klijent za pristupanje FTP-u. Koristim i Cyberduck.

Local by Flywheel — omogućava mi da veoma brzo napravim WordPress sajt u lokalnom okruženju na svom kompjuteru. Za ovo koristim i MAMP.

Dash — aplikacija za brzu pretragu funkcija različitih programskih jezika i platformi.

To je sve, narode 🤓


Ukoliko želite da budete deo rubrike Kreatori i alati, pošaljite nam svoj CV i/li portfolio na mail [email protected].

Sanja Vatić

Objavio/la članak.

subota, 9. Novembar, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije