AbSci, kompanija koja je nedavno kupila Totient, spin-off domaćoj publici dobro poznatog Seven Bridgesa koji ima kancelariju u Beogradu sa desetak ljudi, najavila je juče svoje planove za izlazak na Nasdaq Global berzu.

Kompanija, zasnovana na korišćenju tehnika veštačke inteligencije u polju sintetičke biologije, podnela je prijavu američkoj Komisiji za hartije od vrednosti za predloženu inicijalnu javnu ponudu, rekavši da broj akcija koje se nude i raspon cena još nisu utvrđeni.

Dokumenti koji su podneti američkoj Komisiji za hartije od vrednosti pokazuju da je kompanija prošle godine imala prihod od 4,7 miliona dolara, u odnosu na 2 miliona koliko su imali 2019. godine. 

AbSci radi sa živim organizmima u stvaranju terapijskih proteina. Tehnologija kompanije koristi se za ubrzavanje procesa otkrivanja i razvoja biofarmaceutika. Cilj kompanije je da zaobiđe trenutne procese razvoja lekova zasnovanih na proteinima, koji često zahtevaju proizvodnju u ćelijama sisara, što je često komplikovan i težak metod. AbSci pokušava da pronađe lakša rešenja, jer proteini čine osnovu za mnoge ključne tretmane protiv raka ili drugih teških bolesti.

Saopštenje za inicijalnu javnu ponudu prati niz akvizicija i krugova finansiranja za kompaniju. Ovog meseca kompanija AbSci kupila je Totient, o čemu je Startit Dnevnik pisao, nakon januarske akvizicije Denoviuma, startapa koji razvija tehnologiju dubokog učenja za analizu funkcije i ponašanja proteina. Ranije ove godine, Merck’s Global Health Innovation fond investirao je neobelodanjenu svotu novca u kompaniju, a ukupno poznato finansiranje do marta ove godine iznosilo je 230 miliona dolara.

Ovo je dobra vest za domaću scenu budući da su neki od beogradskih članova tima imali udeo u kompaniji, te ukoliko inicijalna javna ponuda AbSci-ja dobro prođe, to će biti dodatan simbolički, ali i bukvalni uspeh za srpski ekosistem.