Ko će i o čemu pregovarati sa državom u ime frilensera? 

Ukoliko ovi zahtevi ne budu ispunjeni, najavljen je naredni protest, kao i blokada rada institucija. 

Petar Paunović
18/01/2021

Posle tri mesec borbe, Udruženje radnika na internetu će sesti za pregovarački sto sa premijerkom, ministrom finansija i direktorkom Poreske uprave. Cilj je doći do zajedničkog rešenja za problem u kojem se našlo oko 100.000 građana, koji su u poslednjih pet godina radili putem interneta za strane klijente i tako ostvarivali prihode. 

Predstavnici države su više puta ponovili da porez mora da se plati i s time su potpuno saglasni i frilenseri. Ono oko čega treba da se dogovore, jeste od kada će se taj porez plaćati. Kako je predsednik Udruženja radnika na interentu Miran Pogačar rekao za Startit Dnevnik, a što je kasnije na protestima osvanulo kao parola jeste da prvo treba doneti zakon koji reguliše ovu oblast, pa tek onda krenuti u naplatu poreza. 

U skladu s tim su dva osnovna zahteva ostala nepromenjena: 

Na osnovu ispunjenja ta dva zahteva, Udruženje će ocenjivati spremnost nadležnih da reše ovo pitanje. Kako bi se to ispunilo na pregovore odlazi šestoro predstavnika Udruženja, kako je i dogovoreno na sastanku. Uz Pogačara, tu su široj javnosti već poznata Katarina Pavlović, pravna savetnica ovog udruženja, koja je često govorila o svim zakonskim propustima, s obzirom na to da ima višegodišnje iskustvo kao poreska i pravna savetnica i pet godina rada u multinacionalnoj kompaniji u pravnom sektoru. 

Tim će činiti još dvoje pravnika, Sandra Mračević i Stefan Bogdanović, koji su tokom svih ovih nedelja sa svojim kolegama pružali pravnu pomoć i davali savete frilenserima, koji su bili u kontaktu s Poreskom upravom. Uz njih na statanku će prava frilensera zastupati i ekonomistkinja Ivana Popović, koja godinama radi u oblasti finansija, a radila je i u Ministarstvu finansija, kao i poreska savetnica Suzana Hrabrić s više od 25 godina rada u privredi, koja se danas bavi konsaltingom u oblasti preduzetništva i finansija.

Pročitaj i: 

Makedonski frilenseri danas plaćaju poreze od 10%, za to su se 2015. borili na ulicama 

Predsednik udruženja frilensera: „Država je pripremala rat protiv frilensera od februara”

Sastanak počinje u 15 časova u zgradi Vlade, a Udruženje je pozvalo i svoje članove, koji žele da pruže podršku, da se pojave ispred Nemanjine 11. Čitavu situaciju pratiće i Startit Dnevik, a kako je najavljeno, predstavnici Vlade će nakon razgovora poslati saopštenje, davanje izjava za medije nije zakazano. Ukoliko ovi zahtevi ne budu ispunjeni, najavljen je naredni protest, kao i blokada rada institucija. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

ponedeljak, 18. Januar, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ