Ilon Mask vredi 136 milijardi dolara prema Bloomberg indeksu, što ga dovodi na drugu poziciju iza Džefa Bezosa (183 mlrd), a ispred Bila Gejtsa (129 mlrd). Tako je došlo do obrta između ova dva magnata, o kojima se u medijima uglavnom piše kao o rivalima. 

Oba čoveka donose revoluciju i oko njih je javnost podeljena. Bil Gejts je doneo računar u domove i za svaki sto, dok su njegovi rivali drugačije zamišljali razvoj informacionih tehnologija. Ilon Mask danas šalje ljude u svemir, kao i brojne satelite, a najavljuje i da će kolonizovati Mars. Poznat je po svojoj ekscentričnosti i prilično čudnom javnom nastupu.

Tesla je jedina kompanija u automobilskoj industriji, koja ne izdvaja novac za reklame, a uprkos tome beleži rekordni rast, koji Masku i donosi toliko bogatsvo. Taj električni automobli mnogi predstavlju kao statusni simbol, a poznate ličnosti mu rade besplatni PR. Uz sve to je odlučio da pod istim brendom pravi alkoholno piće, i ne vidi ništa sporno u tome da ista firma pravi automobile i tekilu.   

Bil Gejts vozi električni automobil, ali je izabrao Porsche-ov model, a ne Teslin. Mask osporava sve što Gejts govori o korona virusu i pandemiji. Međutim, postoji i nešto u šta su zajedno investirali. 

Mask je posle svih pogrešnih izjava tokom pandemije, na kraju počeo da u svojim pogodnima izrađuje potrebne stvari za razvoj vakcine nemačkog biotecha CureVac, u koji je i Gejts investirao. 

Važno je ukazati i koliko je brzo došlo do ove smene. Pre samo nedelju dana se bogatstvo Ilona Maska procenjivalo na 106,3 milijardi dolara i u tom trenutku je smakao osnivača Facebook-a Marka Zakerberga s četvrte pozicije.  

Sve to se dešava zahvaljujući vrednosti akcija Tesle. Multinacionalna investiciona banka Morgan Stanley je takođe podigla ocenu Tesle i dala joj takozvani overweight rating, koji tipično znači da analitičari kapitala veruju da bi cena akcija kompanije trebalo da bude bolja u budućnosti. 

Mask je, kada se pogleda već pomenuti indeks, na prvom mestu po rastu od početka godina, a njegov rast je skoro sedam puta veći od Bezosovog, koji je na drugoj poziciji. Gledajući sve te parametre, ako se rast nastavi, Mask bi do kraja godine mogao da zauzme i prvu poziciju.

Kada se Forbsova lista pogleda, raspored ove trojice je isti, samo je drugo mesto zauzeo milijarder iz druge oblasti.