Kina objavila etički kodeks za primenu veštačke inteligencije: Šta znače nova pravila u vreme napetosti odnosa sa SAD?

Kina je usvojila smernice o zašiti privatnosti u kontekstu veštačke inteligencije. Da li ovaj postupak upućuje na to da je otvorena za dijalog po pitanju načina na koji tretira ovu tehnologiju?

Sanja Vatić - 4. Jun, 2019.

Kako piše MIT Tehnology Review, kineski naučnici i inženjeri su prošle nedelje objavili etički kodeks za primenu veštačke inteligencije — Pekinške AI principe. Ovi principi su doneti od strane Pekinške akademije veštačke inteligencije, organizacije koja je podršku našla u Kineskom ministarstvu nauke i tehnologije i opštini Peking, a u saradnji sa nekim od najvećih kineskih tehnoloških kompanija — Baidu-om, Alibaba-om i Tencentom. U pisanju su učestvovali i Pekinški univerzitet, Cinhua univerzitet, Institut za automatizaciju i Računarski institut Kineske akademije nauka.

Donošenje bilo kakvog kodeksa ove vrste posebno je značajno s obzirom na to da se kineska Vlada često nalazi na udaru kritika zato što koristi veštačku inteligenciju za nadzor svojih građana. Briga o etici je još značajnija ako znamo da pomenuti kodeks definiše slične moralne okvire kao Zapad. Odnosno, Pekinških AI principi su usmereni na vrednosti kojih se treba pridržavati pri istraživanju i razvijanju veštačke inteligencije a koje su u Kini do skoro bile skrajnute — privatnost, dostojanstvo, sloboda, autonomija i ljudska prava.

Nova pravila ne znače da je kineska administracija prestala da praktikuje strogu kontrolu nad domaćim kompanijama, niti da pokazuje bilo kakve znakove smanjenja broja programa za nadzor i praćenje građana. Međutim, čak i ako nije u pitanju iskrena namera da nešto promene, iz MIT Tehnology Reviewa smatraju da je iznenađujuće što Kina pokazuje spremnost da adresira ova pitanja.  

Uveliko je poznato da su tinjanja i napetosti između SAD i Kine u poslednje vreme eskalirali. Napredak Kine na polju veštačke inteligencije i 5G mreža dovelo je do toga da je američka administracia nekim svojim odlukama ugrozila poslovanje vodeće kineske tehnološke kompanije u ovoj zemlji. U poslednje vreme to se ogleda u kontroli uvoza i izvoza usmerenoj na Huawei. Osim toga, pominjano je da će ista kontrola biti primenjena i na kineske kompanije koje prodaju opremu za nadzor, poput Hikvisiona i Dahua Technologya.

Slično kao i u Kini, prošlog meseca je i Svetski ekonomski forum objavio svoja AI načela, razvijena u saradnji sa naučnicima, poslovnim liderima i kreatorima politika iz SAD, Kine i drugih zemalja. Pa, možda sve zemlje preduzimaju iste korake na putu ka bržoj implementaciji rešenja u oblasti veštačke inteligencije.