Ovaj članak je prevod eseja How to Start a Startup Pola Grejema koji ćemo objaviti u delovima tokom narednih dana. Pol Grejem je programer, preduzetnik i investitor. Ko-osnovao je kompaniju Viaweb koja je prodata Yahoo-u, a ko-osnivač je i vrlo poznatog seed fonda Y-Combinator. Na svom ličnom sajtu objavljuje popularne eseje, uglavnom namenjene preduzetnicima.


Mart 2005
Ovaj esej je izveden iz predavanja u Harvard Computer Society. Zahvaljujem se Trevoru Blekvelu, Sari Harlin, Džesiki Livingston i Robertu Morisu na čitanju nacrta ovog eseja, te Stivu Melendezu i Gregoriju Prajsu na pozivu da predajem.

Uvod

Trebaju vam tri stvari da biste stvorili uspešan startap: da ga pokrenete sa dobrim ljudima, da napravite nešto što mušterije zapravo žele, i da trošite što je manje moguće novca. Najveći broj startapa koji dožive neuspeh prođu tako zato što ne uspeju u jednoj od ovih stvari. Startap koji uspe sa sve tri će verovatno i sam biti uspešan.

I to je nekako uzbudljivo, kada razmislite o tome, zato što su sve tri izvodljive. Teške, ali izvodljive. I pošto uspešan startap čini osnivače bogatim, ovo implicira i da je bogaćenje izvodljivo. Teško, ali izvodljivo.

Ako postoji jedna poruka koju bih hteo da prenesem o startapima, to je ta. Ne postoji neki magično težak korak koji zahteva briljantnost da bi se rešio.

Kako pokrenuti startap:

· Uvod
·
Ideja
· Ljudi
· Šta mušterije žele
· Prikupljanje novca
· Netrošenje novca
· Da li uopšte?