Kako je više od 1400 dece naučilo da programira robote kroz projekat „Učenje za 21. vek”

U programu su učestvovala deca uzrasta od 11 do 14 godina, a devojčice su činile više od 60 odsto polaznika.

Tanja Marin
05/03/2021

Projekat „Učenje za 21. vek” je kroz besplatne treninge programiranja robotića, omogućio deci uzrasta od 11 do 14 godina da ostvare svoj prvi kontakt sa svetom tehnologija i programiranja. U programu je učestovalo više od 1450 dece iz 19 mesta i gradova širom Srbije. Kroz trodnevne obuke je održano 104 treninga, a više od 60 odsto polaznika su činile devojčice.

Program, koji sprovodi Udruženje SEE ICT (Startit), uz podršku Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF), ulazi u završnu fazu u okviru koje će biti održana konferencija pod nazivom „Učenje za 21. vek”. Cilj ovog događaja, koji će biti održan 18. marta sa početkom u 12.30, je da pospeši saradnju između građana, institucija i organizacija civilnog društva kako bi se dalje razvijao jednak pristup novim tehnologijama svim mladim ljudima.

Glavna tema konferencije će biti analiza značaja i prikazivanje rezultata neformalnih, edukativnih programa u polju programiranja i robotike, uz fokus na prikazivanje značaja poštovanja nacionalne i rodne jednakosti, kao i rada sa mladima iz marginalizovanih grupa, koji često nemaju prilike da dolaze u dodir sa novim tehnologijama.

Konferenciju će činiti dva segmenta. Tokom uvodnog dela o značaju sticanja veština koja će deci biti potrebna za razvoj i tehnološki napredak u budućnosti, i inovativnog rada sa mladima govoriće Tatjana Matić, ministarka turizma, trgovine i telekomunikacija, i Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Drugi segment će činiti panel diskusija na temu „Doprinos neformalnog obrazovanja razvoju digitalnih kompetencija mladih: kako prevazići rodne razlike?” u kojoj će učestovati dr Dobrinka Kuzmanović, docentkinja na Filološkom fakultetu u Beogradu, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Stanislava Vučković, rukovoditeljka programa za razvoj mladih i adolescenata UNICEF-a u Srbiji, Branko Krsmanović, saradnik za podršku startap kompanijama u NTP-u Niš i Ranko Trifković, edukator.

Deca su željna znanja, a nejednakosti u pristupu digitalnim tehnologijama im otežavaju da te želje ostvare. Prema mišljenju mladih, inicijative kao što je ova, koje sa sobom nose prilagođene programe rada i jednostavniji pristup opremi, predstavljaju siguran korak ka ostvarenju njihovih ciljeva.

Ova inicijativa osim povećanja mogućnosti digitalne pismenosti i razvoja veština budućnosti, ima za cilj izgradnju kapaciteta IKT laboratorija za rad sa ciljnim grupama, zatim sprovođenje treninga, kao i uključivanje što većeg broja dece u program. Sve ovo bi trebalo da dovede do poboljšanja digitalnih kompetencija kod dece, ali i njihovog većeg interesovanja za programiranje, robotiku i kodiranje.

Više informacija o projektu, konferenciji i njenom programu možete pronaći na internet stranici konferencije.

Prijava

Konferencija posvećena projektu „Učenje za 21. vek” će biti održana online, 18. marta sa početkom u 12 i 30 časova. Svi zainteresovani se za učešće na događaju mogu prijaviti putem ovog linka

Tanja Marin

Objavio/la članak.

petak, 5. Mart, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije