Bogatstvo Lerija Elisona, osnivača tehnološkog giganta Oracle, krajem 2021. godine premašilo je bogatstvo osnivača Googlea, zbog čega su mnogi ponovo obratili pažnju na jednog od najvećih tehnoloških giganata starije generacije, ali i na nekada kontroverznu figuru Lerija Elisona koji je veći deo vremena predvodio kompaniju. 

Elison je rođen u osiromašenoj jevrejskoj porodici, i odgajili su ga ujak i ujna, a detinjstvo i mladost proveo je lutajući i pokušavajući da pronađe sebe. Najpre je delovalo da će se posvetiti medicini, ali ubrzo nakon što dobija nagradu za najboljeg studenta iz područja nauke, sluša matematiku i fiziku na Univerzitetu u Čikagu, gde je prvi put došao u dodir sa računarstvom. Međutim, formalno obrazovanje ga nije interesovalo, te se ubrzo seli u Kaliforniju.

Sledeću deceniju provodi radeći kao programer za korporacije poput Amdahl i Ampex. U to vreme nailazi na uticajni rad o relacionim bazama podataka i postaje ubeđen da su baze podataka područje velikih inovacija sa odličnom perspektivom. 1977. sa kolegama iz Ampexa osniva SDL – Software Database Laboratories, koji će kasnije postati Relational Software, a potom i Oracle. 

Veliki uspeh dolazi već sledeće godine, kada kompanija dobija tender i radi na razvijanju baze podataka za američku obaveštajnu službu – projekat naslovljen Oracle. Kako se navodi, već sledeće godine, kompanija je uspela da razvije i ponudi prvu komercijalnu implementaciju SQL-a. Kasnije, kada je kompanija menjala ime, Elison je kompaniju preimenovao po prvom velikom projektu.

Osamdesete i devedesete Oracle provodi razvijajući svoja rešenja, i pod Elisonovim vođstvom uspešno koristi slabosti konkurencije — pošto IBM ove baze podataka tada nisu radile sa drugim sistemima, Elison je kompaniju uspešno pozicionirao kao lidera u neosvojenom tržišnom segmentu. Delimično zbog toga je Oracle sedam godina zaredom duplirao rast, izlazeći na berzu 1986. godine. 

Tih godina kompanija se borila sa konkurencijom, poput Informixa, i prevazišla prve krize zbog Elisonove agresivne marketinške strategije. Mimo svega, Elison je i jedan od najzaslužnijih za Oracleov zaokret ka internetu – rano je razumeo promenu koju donose internet tehnologije, i tokom devedesetih je uspešno sproveo redizajn proizvoda, što je Oracle stavilo u odličan položaj za dot com bum. 

Kako se često navodi, Elison ima talenat za razumevanje trendova u industriji, i poznat je po agresivnim ali isplativim taktikama. Ranih dvehiljaditih, predvideo je konsolidaciju tržišta nakon kraha dot com mehura i pozicionirao Oracle na pročelje tog trenda. Počev od akvizicije PeopleSoft-a 2005. godine (10 milijardi dolara), potom i Siebel Systems (6 milijardi), Hyperion (3.3 milijarde), BEA Systems (8.5 milijardi), mimo niza manjih akvizicija, gotovo da nije bilo godine u kojoj Oracle nije preuzeo drugog giganta. Trend se nastavio i nakon toga, pa je korporacija preuzela i NetSuite ($9.3 milijarde 2016.) i Sun Microsystems 2010. godine (7.4 milijarde), čime je kompanija ostvarila kontrolu nad MySQL bazom podataka.

Nakon toga, usledilo je pozicioniranje kompanije u svetu cloud tehnologija, kao i stvaranje partnerstava sa rivalima poput Salesforce. 2014. godine, Elison je okončao jedan od najdužih poslovnih staževa u tehnološkoj industriji – 35 godina na mestu generalnog direktora jedne kompanije. Čak i nakon silaska sa glavne rukovodeće pozicije, sa mesta predsednika odbora i CTOa nastavio je da razvija cloud rešenja i da utiče na strateške odluke, poput partnerstva sa VMWare, kao i partnerstva sa TikTokom.

Uprkos svim uspesima, Elisonova nabusitost, kao i sklonost ka javnim sukobima sa konkurentima, dosta su naškodili njegovoj reputaciji. Mnogi ga posmatraju kao anti-Gejtsa, plahovitog materijalistu sa jahtom, havajskim ostrvom i vilama, koji je nekako uspeo da bude jedan od najplaćenijih direktora. Zbog bombastičnih izjava ili ponekad netačnih predviđanja ga često shvataju manje ozbiljno nego što bi trebalo. 

Takva reputacija često zamagljuje nesvakidašnji kontinuitet Elisonove vizije, sklonost ka smelim odlukama i njihov vanredni uspeh na tržištu, koji su igrali ključnu ulogu u položaju koji Oracle danas ima. Uprkos svemu, karijera Lerija Elisona pokazuje vrednost poznavanja industrije u kojoj se posluje, poznavanje sebe i sopstvenih vrlina i mana, kao i važnost samopouzdanja i vere u sopstvena predviđanja.

 

*Izrada ovog teksta omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj ovog teksta je isključivo odgovornost Udruženja SEE ICT i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.