Napomena: Tekst je prvobitno objavljen u julu 2015. godine, kada je kompanija vredela 24 milijarde dolara, danas kompanija vredi više od 100 milijardi, nakon što je izašla na berzu.

Airbnb je sjajna stvar. U pitanju je startap koji vam omogućava da iznajmite sobu, stan, vilu na dan ili više, širom sveta. Radi u oba smera – možete iznajmiti smeštaj kada putujete negde ili sami iznajmiti svoj smeštaj drugim korisnicima Airbnb-a.

Ovaj servis zaradjuje na proviziji koju uzima od svake transakcije, od 6 do (čak) 12 procenata. Zahvaljujući ovakvom modelu i sve većoj popularnosti, Airbnb je tokom podizanja nove runde investicija letos došao do valuacije u visini od 1.3 milijarde dolara.

Ovako sam pre tri godine prvi put na Startitu predstavio Airbnb, kompaniju čija vrednost se sada procenjuje na 24 milijarde dolara. Internet-godine su stvarno dosta brže od vremena u stvarnom svetu.

Elem, Brajan Česki, ko-osnivač ove firme čiji super profil možete pročitati na Fortuneu, je objavio jedan kratak i jasan post u kome je predstavio 7 odbijanja koja su dobili od investitora dok još nije bilo izvesno da biznis ima velikog potencijala.

Untitled-1

Brajan završava članak sa ‘Sledeći put kada imate ideju i ona bude odbijena, želim da se setite ovih mejlova.’ i da, valja uzeti u obzir ovo kada dobijete korpu od investitora. Ipak, to su često ljudi koji znaju ponešto o biznisu, i ne bi trebalo da su tu ako ne, i stoga treba sve rezerve i primedbe koje čujete od njih uzeti za ozbiljno, ali ponekad i ne znaju šta pričaju, pa ako vam utroba kaže da ne vide očigledan potencijal u onome što radite, ignorišite ih kao momci i devojke iz Airbnba.

Ilustracije radi, da je neki od investitora tada uzeo 10% firme za traženih 150.000 dolara danas bi, po trenutnoj valuaciji i vrlo improvizovanim nagađanjem da se taj udeo razvodnio na 2%, ta investicija vredela 4.8 miliona dolara. A Airbnbu sve bolje ide i planiraju izlazak na berzu u nedalekoj budućnosti.