Italijani spasavali živote 3D štampom komponente, vlasnici patenta ih ipak neće tužiti

Intersurgical, koji je odbio da podeli 3D fajl za izradu ventila za mašine za reanimaciju, nezvanično dozvolio italijanskom timu da nastavi sa proizvodnjom.

Početkom nedelje smo pisali o italijanskom timu koji je uz pomoć 3D štampe počeo da pomaže u spašavanju života najteže obolelih od korona virusa. Kako je u bolnicama na severu Italije nestalo ventila koji su neophodni za rad aparata za reanimaciju, a dobavljači nisu mogli da ih obezbede na vreme, oni su odlučili da naprave svoje.

Tom prilikom je navedeno i kako je tim pokušao da dođe u posed 3D fajla od kompanije koja proizvodi ventile, ali su oni odbili da ga daju sa obrazloženjem da je on zaštićen patentom. Zato je iskorišćen ventil koji je bolnica već imala u posedu, da bi se na osnovu njega počela proizvodnja novih. Ovako je originalni proizvođač zaobiđen, pa je cena kreiranja jednog ventila pala na jedan dolar, umesto onoga što je kompanija naplaćivala.

U nekim italijanskim medijima se ubrzo proširila vest kako je kompanija ventile naplaćivala više od 10.000 dolara i kako je odlučila da tuži tim koji je prekršio njihova prava. Međutim, istina je potpuno drugačija i predstavlja prelep primer solidarnosti koja je neophodna u kriznom periodu kroz koji prolazimo.

Kristijan Frakasi i Alesandro Romaioli su objasnili kako nisu dobili nikakve pretnje. Istina je da je kompanija samo odbila da im podeli potrebne fajlove i da su zbog toga bili prinuđeni da se snalaze. Međutim, nakon toga ih firma nije kontaktirala, čak ni kada je saznala šta su uradili. Frakasi je demantovao i da ventil košta više od 10.000 dolara, kako je prvobitno bilo navedeno.

Magazin The Verge je kontaktirao sa kompanijom Intersurgical i dobio izjavu:

Želimo da potvrdimo kako si nedavni izveštaji netačni. Bili smo kontaktirani krajem prošle nedelje u vezi sa detaljima izrade ventila, ali nismo mogli da ih dostavimo zbog regulacija o proizvodnji medicinske opreme. Apsolutno nikome nismo pretili. Pomenuti ventil spada u dodatnu opremu i košta nekoliko evra.

Grana naše kompanije koja se nalazi u Italiji radi sve što može kako bi obezbedila bolnicama neophodne zalihe i čak im je besplatno uručilavala ventile u nekim slučajevima. Veoma smo razočarani što se u ovim uslovima šire netačne informacije, jer je naš fokus da obezbedimo zalihe bolnicama kojima je to neophodno.

Romaioli i Frakasi su naglasili kako ventili iz oba izvora imaju svoju funkciju: zvanični proizvod je bolji kao dugoročno rešenje, ali za sada bolnice mogu da koriste 3D štampanu alternativu kako bi zadovoljile iznenadni skok potražnje.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Marko Marković

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu