Isporuke pametnih telefona u Q2: globalni pad od 2,3 odsto, tenzija između SAD i Kine se nije odrazila na isporuku kineskih uređaja

Tradicionalno dobro pozicioniran Samsung isplivao je kao proizvođač sa najviše isporuka — 75,5 miliona pametnih telefona od maja do jula.

Sanja Vatić - 2. , 2019.

Kada je ovog juna Meri Miker u ime investicionog fonda Kleiner Perkins Caufield & Byersa predstavila sva važnija kretanja u svetskom tehnološkom sektoru, istakla je da je prvi put od 2009. godine isporuka pametnih telefona zabeležila blagi pad. Ovih dana, VentureBeat piše, globalna isporuka u prethodnim mesecima je u padu u odnosu na isti period prošle godine.

Naime, isporuke pametnih telefona zabeležile su pad od 2,3 odsto u drugom kvartalu ove godine — isporučeno je 333,2 miliona ovih uređaja u odnosu na 341,2 milion u istom periodu 2018. godine.

Tradicionalno dobro pozicioniran Samsung isplivao je kao proizvođač sa najviše isporuka — 75,5 miliona pametnih telefona od maja do jula. Postizanje ove brojke može da se tumači kao rezultat lansiranja nekoliko proizvoda u prethodnom periodu (npr. Galaxy S10 i Galaxy S10+) i ustaljene prodaje telefona nižeg cenovnog ranga. Kao i obično, Huawei (tržišni rast od 1,7 odsto) i Apple (pad od dva odsto) mu dišu za vratom. Na to kako će se situacija za neka od najzvučnih imena u svetu pametnih telefona razvijati nadalje imaće uticaj kretanja na ne-američkim tržištima i odnosi kineskih proizvođača i američke vlade, smatraju neki od posmatrača.

Vredno je zapažanja i to što se tenzija između SAD i Kine nije previše odrazila na prodaju kineskih pametnih telefona (što ne znači da neće u budućnosti). Već pomenuti Huawei, ali i Xiaomi i Vivo zabeležili su rast. Ovu pojavu neki od sagovornika Forbes-a smatraju očekivanom imajući u vidu njihov snažan marketing nastup, cenovnu dostupnost uređaja sa konkurentnim specifikacijama (prilagođeniji su lokalnim potrebama i preferencijama korisnika) i široko prisustvo na kineskom i drugim ne-američkim tržištima.