Isporuke pametnih telefona u Q2: globalni pad od 2,3 odsto, tenzija između SAD i Kine se nije odrazila na isporuku kineskih uređaja

Tradicionalno dobro pozicioniran Samsung isplivao je kao proizvođač sa najviše isporuka — 75,5 miliona pametnih telefona od maja do jula.

Kada je ovog juna Meri Miker u ime investicionog fonda Kleiner Perkins Caufield & Byersa predstavila sva važnija kretanja u svetskom tehnološkom sektoru, istakla je da je prvi put od 2009. godine isporuka pametnih telefona zabeležila blagi pad. Ovih dana, VentureBeat piše, globalna isporuka u prethodnim mesecima je u padu u odnosu na isti period prošle godine.

Naime, isporuke pametnih telefona zabeležile su pad od 2,3 odsto u drugom kvartalu ove godine — isporučeno je 333,2 miliona ovih uređaja u odnosu na 341,2 milion u istom periodu 2018. godine.

Tradicionalno dobro pozicioniran Samsung isplivao je kao proizvođač sa najviše isporuka — 75,5 miliona pametnih telefona od maja do jula. Postizanje ove brojke može da se tumači kao rezultat lansiranja nekoliko proizvoda u prethodnom periodu (npr. Galaxy S10 i Galaxy S10+) i ustaljene prodaje telefona nižeg cenovnog ranga. Kao i obično, Huawei (tržišni rast od 1,7 odsto) i Apple (pad od dva odsto) mu dišu za vratom. Na to kako će se situacija za neka od najzvučnih imena u svetu pametnih telefona razvijati nadalje imaće uticaj kretanja na ne-američkim tržištima i odnosi kineskih proizvođača i američke vlade, smatraju neki od posmatrača.

Vredno je zapažanja i to što se tenzija između SAD i Kine nije previše odrazila na prodaju kineskih pametnih telefona (što ne znači da neće u budućnosti). Već pomenuti Huawei, ali i Xiaomi i Vivo zabeležili su rast. Ovu pojavu neki od sagovornika Forbes-a smatraju očekivanom imajući u vidu njihov snažan marketing nastup, cenovnu dostupnost uređaja sa konkurentnim specifikacijama (prilagođeniji su lokalnim potrebama i preferencijama korisnika) i široko prisustvo na kineskom i drugim ne-američkim tržištima.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Sanja Vatić

Unesite termine za pretragu