Investicija od 18.5 miliona evra za Pentu, koju su pokrenula dva Beograđanina

Penta, digitalna platforma za poslovno bankarstvo, bazirana u Berlinu, sa domaćim suosnivačima i velikom kancelarijom u Beogradu, uzela je 18,5 miliona evra u novoj rundi investicija. 
penta

RTP Global, ABN AMRO Ventures i VR-Ventures su novi inestitori, a u ovoj rundi ponovo su učestvovali Finleap i HV Holtzbrick Ventures. Ovi fondovi i organizacije su neke od vodećih u svojim oblastima, sa značajnim iskustvima i stručnosti sa različitih tržišta. 

„Raduje nas to su naši strateški partneri tako posvećeni našoj viziji – preoblikovanju poslovnog bankarstva za mala i srednja preduzeća. Takva preduzeća su motor ekonomije svake zemlje”, kaže Marko Wenthin, generalni direktor i suosnivač Penta. 

Fond HV je preuzeo vodeću ulogu zajedno s RTP Globalom, kompanijom sa značajnim iskustvom u rizičnim ulaganjima. Do sada su investirali u 90 kompanija širom Sjedinjenih Američkih Država, Evrope, Indije i Jugoistočne Azije. Investicija u Pentu jedna je od prvih koja stiže iz njihovog novog fonda od 650 miliona, namenjenog AI, SaaS, fintech i insurtech startapima. Hugo Bongers, šef ABN AMRO Ventures, navodi kako Penta ima ključnu ulogu u transformaciji poslovnog bankarstava u Nemačkoj. 

„Investirali smo jer verujemo u dinamičan i iskusan menadžerski tim, kao i u njihov cilj da osnažuju mala i srednja preduzeća kroz pametno bankarstvo.” 

Trenutno mala i srednja preduzeća, kao i startapi u Nemačkoj i Italiji imaju mogućnost da koriste usluge ove digitalne platforme za poslovno bankarstvo, koju su pokrenula dvojica Beograđana. Od maja 2016. kada su osnovani kao berlinsko-beogradski startap, imaju konstantan rast. Prošle godine su akvizicijom postali deo Finleap ekosistema, ali su ostali operativno nezavisni. 

Penta će investicije uložiti u dalji razvoj svoje digitalne platforme u cilju unapređenja usluga, a cilj joj je i proširenje na druga evropska tržišta, kaže Luka Ivićević, jedan od pokretača i osnivač Pente, za Startit Dnevnik.

„Veliki deo novca biće iskorišten za rast našeg tima na naše tri lokacije, posebno u Beogradu gde imamo naš najveći tim od više od 50 ljudi, koji planiramo da udvostručimo u narednim mesecima.”

Kao što su i rekli nakon akvizicije, ona im nije bila krajnji cilj, već sledeći korak rasta.

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Petar Paunović

Unesite termine za pretragu