Investicija od 18.5 miliona evra za Pentu, koju su pokrenula dva Beograđanina

Penta, digitalna platforma za poslovno bankarstvo, bazirana u Berlinu, sa domaćim suosnivačima i velikom kancelarijom u Beogradu, uzela je 18,5 miliona evra u novoj rundi investicija. 
penta

RTP Global, ABN AMRO Ventures i VR-Ventures su novi inestitori, a u ovoj rundi ponovo su učestvovali Finleap i HV Holtzbrick Ventures. Ovi fondovi i organizacije su neke od vodećih u svojim oblastima, sa značajnim iskustvima i stručnosti sa različitih tržišta. 

„Raduje nas to su naši strateški partneri tako posvećeni našoj viziji – preoblikovanju poslovnog bankarstva za mala i srednja preduzeća. Takva preduzeća su motor ekonomije svake zemlje”, kaže Marko Wenthin, generalni direktor i suosnivač Penta. 

Fond HV je preuzeo vodeću ulogu zajedno s RTP Globalom, kompanijom sa značajnim iskustvom u rizičnim ulaganjima. Do sada su investirali u 90 kompanija širom Sjedinjenih Američkih Država, Evrope, Indije i Jugoistočne Azije. Investicija u Pentu jedna je od prvih koja stiže iz njihovog novog fonda od 650 miliona, namenjenog AI, SaaS, fintech i insurtech startapima. Hugo Bongers, šef ABN AMRO Ventures, navodi kako Penta ima ključnu ulogu u transformaciji poslovnog bankarstava u Nemačkoj. 

„Investirali smo jer verujemo u dinamičan i iskusan menadžerski tim, kao i u njihov cilj da osnažuju mala i srednja preduzeća kroz pametno bankarstvo.” 

Trenutno mala i srednja preduzeća, kao i startapi u Nemačkoj i Italiji imaju mogućnost da koriste usluge ove digitalne platforme za poslovno bankarstvo, koju su pokrenula dvojica Beograđana. Od maja 2016. kada su osnovani kao berlinsko-beogradski startap, imaju konstantan rast. Prošle godine su akvizicijom postali deo Finleap ekosistema, ali su ostali operativno nezavisni. 

Penta će investicije uložiti u dalji razvoj svoje digitalne platforme u cilju unapređenja usluga, a cilj joj je i proširenje na druga evropska tržišta, kaže Luka Ivićević, jedan od pokretača i osnivač Pente, za Startit Dnevnik.

„Veliki deo novca biće iskorišten za rast našeg tima na naše tri lokacije, posebno u Beogradu gde imamo naš najveći tim od više od 50 ljudi, koji planiramo da udvostručimo u narednim mesecima.”

Kao što su i rekli nakon akvizicije, ona im nije bila krajnji cilj, već sledeći korak rasta.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Petar Paunović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu