Informatika postaje obavezan predmet od prvog razreda osnovnih škola u Srbiji

Za potrebe izrade novog nastavnog plana i programa će se obrazovati radna grupa, a Ministarstvo prosvete ima vremena do proleća da usvoji predlog.

Marko Marković
23/08/2019

S početkom školske 2020/2021. godine, đacima osnovne škole predmet Informatika će postati obavezan. Do sada su osnovci imali mogućnost da slušaju predmet koji se zove Od igračke do računara, ali on nije bio obavezan.

Budući da se sadašnji predmet premešta u predškolsku nastavu, za očekivati je da će Informatika imati ozbiljniji kurikulum. Za potrebe izrade novog nastavnog plana i programa će se obrazovati radna grupa, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ima vremena do proleća da usvoji predlog.

Ministar Mladen Šarćević izjavio je da su pripreme za uvođenje počele ove nedelje, a da će u projekat biti uključen Nacionalni prosvetni savet i Učiteljski fakultet.

Radna grupa će uskoro napraviti plan kojom dinamikom će se ovaj predmet uvoditi, da li prvo samo u prvi razred ili će biti neki drugi model. Intenzivno opremamo škole kompjuterima i značajno povećavamo broj digitalnih učionica. Prošle školske godine bilo ih je 2.000, a do 15. septembra u školama će biti 10.000 digitalnih učionica.

Kako uvođenje novog predmeta ne zavisi samo od plana i programa, već i od raspoloživog nastavničkog kadra i njihove osposobljenosti da drže časove novog predmeta, Šarčević je obelodanio jedan od planova o kojima se već raspravljalo.

Organizovaće se i obuke za nastavnike. Jedna od ideja je i da se fond časova raspoređuje prema mogućnostima konkretnih nastavnika. Recimo, ako je neko sposobniji za držanje časova informatike, on će to raditi u više odeljenja, pa će biti oslobođen tolikog broja časova, recimo, “Sveta oko nas”.

Ministar Šarčević je dodao da je planirano da se od početka septembra u svim školama uvede elektronski dnevnik. Ministar veruje da će to zapravo i moći da se desi u većini škola. Do marta je planirano i da se završi prva faza uvođenja jedinstvenog obrazovnog broja (JOB), koji bi trebalo da pojednostavi procedure oko upisa u škole i fakultete, što će dovesti do toga da prelazak na drugi nivo obrazovanja bude oslobođen ogromne papirne dokumentacije.

Takođe, on tvrdi da svi imaju dovoljno kompjutera, da su nastavnici obučeni, ali da postoji jedan problem — internet. Naime, u pojedinim krajevima, naročito u istočnoj Srbiji, nije razvijena internet infrastruktura, a to je već posao Ministarstva za trgovinu, turizam i usluge.

Marko Marković

Objavio/la članak.

petak, 23. Avgust, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije