ICT Hub Venture objavio prve investicije — 90.000€ za iskusne preduzetnike

U roku od tri meseca 90 startapa i projekata je apliciralo za sredstva fonda.

Sanja Vatić
29/08/2017

Dobro poznati beorgadski inkubator ICT Hub je još u januaru najavio novi fond u Srbiji, ICT Hub Venture, koji je mladim domaćim startapima namenio milion evra. Tada je obajvljeno da će u naredne dve godine 20 startapa u ranoj fazi da dobije podršku u iznosu od najviše 30.000 evra i mogućnost rada u prostorijama investitora.  

Pošto je ekspertiza investitora ovog fonda okrenuta B2B projektima i tradicionalnim industrijama, na slične startape je usmeren i fokus investiranja. Zahvaljujući mreži kontakata ICT Hub Venture-a, svakom izabranom startapu će u narednim danima biti posvećeni mentori u 1 na 1 sesijama. O tome ko su mentori, direktor fonda Kosta Andrić, kaže:

kosta andrić ict hubMentori su naši partneri iz dosadašnjih aktivnosti ICT Hub programa podrške razvoju startapa, kao i brojni internacionalni saradnici koje smo prepoznali kao važne stejkholdere fonda, bilo da se radi o daljim prilikama za dodatno finansiranje, ekspertima za specifične oblasti građenja kompanija, kao i brojni eksperti koji dolaze iz korporativnog sektora i iz specifičnih industrija.  

U koga je uloženo?

Prvi ciklus prijava trajao je puna tri meseca, od 19. januara do 19. marta, a kao posledica toga, danas je fond izašao s objavom prve tri investicije od po 30.000 evraGiftsUwish, Publitio i Good Game Arena. U sva tri slučaja radi se o novim poduhvatima domaćih preduzetnika koji su od ranije poznati IT sceni.

GiftsUwish se bavi razvojem aplikacije koja je namenjena tome da korisnici sami sebi izaberu poklon za neki značajan dan i putem društvenih mreža pozovu svoje prijatelje da učestvuju u troškovima kupovine. Aplikacija je projekat u okviru platforme Outmagine koju su pokrenuli Ognjen VlaškalinMirko Topalski iz kompanije Eipix. S ovim projektom bili su jedini domaći startap koji je ove godine bio pozvan na majski Collision Fest u Americi.

Publitio planira da preko svoje servis-platforme developerima veb i mobilnih aplikacija omogući napredni API za rad sa slikama i video fajlovima.

Good Game Arena je takođe platforma, ali online eSports platforma za monetizaciju kroz svakodnevna takmičenja, iza koje je stao Aleksandar Dinić, inače partner u studiju Kroon.

Ovi startapi su samo tri od 90 koji su se prijavli i po rečima direktora:

Ovo nam pokazuje dve stvari, da postoji veliki broj startapa koji rade na nekom proizvodu i da se nalaze u ranoj fazi razvoja, kao i da postoji intersovanje i potreba za novcem investicionih fondova koji bi podržali ovakve projekte.

Novi ciklus prijava se otvara danas

U planu fonda je da do kraja 2018. godine još 15 startapa dobije sredstva za razvoj svog proizvoda. Startapima koji razmišljaju da se prijave, iz fonda poručuju:

Nama je važno da ispred sebe imamo tim koji ima kapacitete i sposobnosti motivisanog rada na projektu. Drugo, važno je da postoji validacija onoga što rade, problema koji rešavaju, i poželjno prototip koji je funkcionalan. Napraviti jasan i koncizan pitch deck, uz prijavu je nešto što jako gledamo i cenimo kod prijava.

U skladu s dugoročnim planovima, od danas pa do kraja septembra, otvoren je novi ciklus prijava na koji startapi mogu da se prijave ovde.

Sanja Vatić

Objavio/la članak.

utorak, 29. Avgust, 2017.

IT Industrija

🔥 Najčitanije