ICT Hub Venture objavio prve investicije — 90.000€ za iskusne preduzetnike

U roku od tri meseca 90 startapa i projekata je apliciralo za sredstva fonda.

Dobro poznati beorgadski inkubator ICT Hub je još u januaru najavio novi fond u Srbiji, ICT Hub Venture, koji je mladim domaćim startapima namenio milion evra. Tada je obajvljeno da će u naredne dve godine 20 startapa u ranoj fazi da dobije podršku u iznosu od najviše 30.000 evra i mogućnost rada u prostorijama investitora.  

Pošto je ekspertiza investitora ovog fonda okrenuta B2B projektima i tradicionalnim industrijama, na slične startape je usmeren i fokus investiranja. Zahvaljujući mreži kontakata ICT Hub Venture-a, svakom izabranom startapu će u narednim danima biti posvećeni mentori u 1 na 1 sesijama. O tome ko su mentori, direktor fonda Kosta Andrić, kaže:

kosta andrić ict hubMentori su naši partneri iz dosadašnjih aktivnosti ICT Hub programa podrške razvoju startapa, kao i brojni internacionalni saradnici koje smo prepoznali kao važne stejkholdere fonda, bilo da se radi o daljim prilikama za dodatno finansiranje, ekspertima za specifične oblasti građenja kompanija, kao i brojni eksperti koji dolaze iz korporativnog sektora i iz specifičnih industrija.  

U koga je uloženo?

Prvi ciklus prijava trajao je puna tri meseca, od 19. januara do 19. marta, a kao posledica toga, danas je fond izašao s objavom prve tri investicije od po 30.000 evraGiftsUwish, Publitio i Good Game Arena. U sva tri slučaja radi se o novim poduhvatima domaćih preduzetnika koji su od ranije poznati IT sceni.

GiftsUwish se bavi razvojem aplikacije koja je namenjena tome da korisnici sami sebi izaberu poklon za neki značajan dan i putem društvenih mreža pozovu svoje prijatelje da učestvuju u troškovima kupovine. Aplikacija je projekat u okviru platforme Outmagine koju su pokrenuli Ognjen VlaškalinMirko Topalski iz kompanije Eipix. S ovim projektom bili su jedini domaći startap koji je ove godine bio pozvan na majski Collision Fest u Americi.

Publitio planira da preko svoje servis-platforme developerima veb i mobilnih aplikacija omogući napredni API za rad sa slikama i video fajlovima.

Good Game Arena je takođe platforma, ali online eSports platforma za monetizaciju kroz svakodnevna takmičenja, iza koje je stao Aleksandar Dinić, inače partner u studiju Kroon.

Ovi startapi su samo tri od 90 koji su se prijavli i po rečima direktora:

Ovo nam pokazuje dve stvari, da postoji veliki broj startapa koji rade na nekom proizvodu i da se nalaze u ranoj fazi razvoja, kao i da postoji intersovanje i potreba za novcem investicionih fondova koji bi podržali ovakve projekte.

Novi ciklus prijava se otvara danas

U planu fonda je da do kraja 2018. godine još 15 startapa dobije sredstva za razvoj svog proizvoda. Startapima koji razmišljaju da se prijave, iz fonda poručuju:

Nama je važno da ispred sebe imamo tim koji ima kapacitete i sposobnosti motivisanog rada na projektu. Drugo, važno je da postoji validacija onoga što rade, problema koji rešavaju, i poželjno prototip koji je funkcionalan. Napraviti jasan i koncizan pitch deck, uz prijavu je nešto što jako gledamo i cenimo kod prijava.

U skladu s dugoročnim planovima, od danas pa do kraja septembra, otvoren je novi ciklus prijava na koji startapi mogu da se prijave ovde.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Sanja Vatić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu