Novi fond u Srbiji — ICT Hub Venture investiraće 1.000.000€ u mlade domaće startape

Domaći startapi imaju još jednu lokalnu opciju za investiranje — ICT Hub Venture će u naredne dve godine podržati investicijama do 30.000 evra startape u ranoj fazi.

Zoja Kukić
19/01/2017
ict hub venture novi fond u srbiji

ICT Hub Ventures osniva ekipa koja stoji iza dvogodišnjeg beogradskog inkubatora, ICT Hub, a startapi koji dobiju investiciju od ovog fonda moći će besplatno da rade u njihovom prostoru.

Plan je da ovaj fond u naredne dve godine podrži 20 startapa investicijama do 30.000 evra. Udeo u vlasništvu koji će fond imati u startapima zavisiće od više faktora i kreće se između 5 i 15%.

Kosta Andrić, direktor fonda, kaže da će primarni fokus biti na B2B projektima i tradicionalnim industrijama, pre svega jer investitori i tim fonda u ovim oblastima ima najviše iskustva i smatraju da tu mogu da pruže najviše vrednosti. U fond je novac uložilo 7 privatnih investitora, među kojima su i osnivači ICT Huba Slobodan Đinović iz Orion Telekoma i Dejan Ranđić iz DNA Communications.

Rad 1 na 1

kosta andrić ict hubRazvijamo individualistički pristup — plan nam je da umesto programa koji prolaze svi startapi zajedno, svakom timu koji postane deo našeg fonda pružimo usmerenu i 1-1 podršku za rešavanje izazova koji su pred njima i povezivanje sa relevantnim ljudima i kompanijama.

Trenutno je otvoren poziv za prvu rundu investiranja ovog fonda i traje do 19. marta, a najavljuju da će do kraja godine otvoriti još dva poziva. Svoj startap možete odmah prijaviti ovde.

Nakon završavanja ciklusa investiranja bugarskog fonda Eleven, koji je podržao početke čak 18 domaćih startapa, opcije za finansiranje u regionu, pa i Srbiji, su se smanjile, te ovaj fond ima potencijal da unese novu-staru dinamiku u srpsku startap scenu.

Zajedno sa ICT Hub Venture-om u Beogradu sada rade 3 fonda koja su okrenuta investiranju u startape, od kojih svi pružaju podršku (između ostalog) za startape u ranoj fazi.

Verujem da je dobro za domaću scenu da postoji konkurencija i među investitorima, a s obzirom na to da je i ovaj fond sačinjen od privatnog kapitala, to pokazuje da je scena dovoljno zrela i da se kroz podršku mladim startapima vidi poslovni potencijal.

Događaji na kojima će se preneti više informacija o ovom fondu održaće se u februaru, u Beogradu i Novom Sadu, a biće najavljeni i na Startitu.

Zoja Kukić

Objavio/la članak.

četvrtak, 19. Januar, 2017.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

sasa kasapic

nedelja, 22. Januar, 2017.

Bravo...Samo Napred ...