Hrvatski Rimac postaje većinski vlasnik Bugatti-ja: Od startapa u garaži do električnog hiper automobila

U planu potpuno električni hiper automobil Rimac Nevera s brzinom većom od 400 kilometara na čas. 

Petar Paunović
06/07/2021

Porsche i hrvatski proizvođač automobila Rimac zajedno će ulagati u Volkswagen-ovu marku Bugatti, kako bi proizveli hiper automobil do kraja ove godine.

Rimac će imati 55 odsto udela u zajedničkom ulaganju, a Porsche 45 procenta. Deonice Bugatti-ja preneće se s Volkswagena, koji je vlasnik Porsche-a, na Porsche, a zatim na Rimac. Porsche takođe ima 24 odsto udela u Rimac-u, u koji je ušao 2018. godine, kada je preuzeo 10 odsto vlasništva.  

Prva planirana vozila su osmocilindrični Chiron sa 1.500 konjskih snaga i potpuno električni hiper automobil Rimac Nevera koji će imati 1.900 konjskih snaga i moći da postigne brzinu veću od 400 kilometara na čas. 

„Kombinujemo snažnu stručnost Bugatti-ja u poslu s hiper automobilima i Rimac-ovu ogromnu inovativnu snagu na polju koje puno obećava”, rekao je izvršni direktor Porsche-a Oliver Blum.

Blum i finansijski direktor Porsche-a biće članovi uprave kompanije Bugatti-Rimac, dok će generalni direktor biti Mate Rimac, osnivač Rimac startapa. Tako ova hrvatska kompanija nastala u garaži svog osnivača 2009. godine, deluje sve bliže cilju koji je Mate Rimac zacrtao za 2021. — da postanu jednorog. Kako je Rimac rekao, veruje da mogu da učine neverovatne stvari. 

Očekuje se da će Bugatti-Rimac imati oko 430 zaposlenih. To uključuje 300 u sedištu kompanije Rimac u Hrvatskoj i 130 u fabrici Bugatti-ja u Francuskoj. Kompanije su rekle da će se svi Bugatti modeli i dalje proizvoditi u poznatom pogonu.

Bugati i Rimac nastaviće da nastupaju na tržištu kao zasebni brendovi, i zadržaće postojeće proizvodne pogone i kanale distribucije, dok će sedište i sav razvoj za oba brenda biti u Hrvatskoj. Ovo je još jedan značajan događaj za hrvatski startap ekosistem koji je prošle godine uzeo najmanje 270 miliona evra investicija, o čemu je Startit Dnevnik pisao. Kompanija Rimac Automobili nastaviće svoje poslovanje pod novim imenom — Rimac Group.

Petar Paunović

Objavio/la članak.

utorak, 6. Jul, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije