Hajde da pomognemo lekarima i ugroženima — poziv stručnjacima na akciju "Srbija Hakuje Koronu"

Organizuje se najveći i najvažniji hakaton u Srbiji do sada — prijavite se do utorka u ponoć da zajedno pomognemo našim zdravstvenim radnicima i obolelima. 

Vukašin Stojkov
05/04/2020

Grupa Vizionari Srbije je ustanovljena 20. marta od strane grupe entuzijasta iz “mejkerske” zajednice sa ciljem da pomogne svojim sugrađanima koji su izloženi rizicima i opasnostima po zdravlje usled epidemije koronavirusa. 

Prvi projekat je bio namenjen kreiranju zaštitnih vizira koji štite zdravstvene radnike i druge ugrožene grupe od kapljičnog prenošenja bolesti i postigao je neverovatan uspeh — zajednica koju su motivisali i organizovali je do danas proizvela i distribuirala vizire koji će štiti 22.000 hiljade ljudi, dok će u sledećih 10 dana biti proizvedeno još 35.000. 

Ipak, situacija sa razvojem epidemije je tako dramatična i opasna po zdravlje naših sugrađana da se na ovome ne sme stati ukoliko domaća zajednica može i želi da pomogne više. 

Pridružite se u sledećem koraku

Vizionari Srbije vas pozivaju da se pridružite hakatonu na kome će se otići nekoliko koraka dalje, tako što će probati da brzo kreiraju sledeća efektivna rešenja, do kojih se došlo kroz predloge stručnjaka i zdravstvenih radnika

Za ovu akciju se traže ovi stručni profili: 

Budući da je potrebno krenuti što pre sa stvaranjem ovih rešenja, mole se svi ljude dobre volje sa odgovarajućim znanjima da  se jave što pre — do ponoći u utorak 7. aprila, putem ovog formulara: 

→ PRIJAVA ZA HAKATON ←

Ovo nije standardan hakaton

Za razliku od tradicionalnih hakatona, ovaj neće biti ograničen vremenski, već će svi učesnici, vođeni moderatorima koje delegiraju organizatori Vizionari Srbije, truditi da dođu do funkcionalnih rešenja što je pre moguće. 

Za razliku od tradicionalnih hakatona, neće biti takmičenja ni nagrada. Verujemo da je u ovom trenutku najveća nagrada svima nama to što ćemo biti u prilici da pomognemo obolelim građanima i ugroženim profesionalcima koji rade na tome da ih leče i održe zdravima. 

U slučaju da se prijavite za jedan izazov, a organizatori procene da je vaš profil potrebniji na nekom drugom, pozivaju vas da budete otvorenog uma za molbu da se prebacite. Ukoliko niste u mogućnosti da se pridružite, pomozite ovom poduhvatu tako to ćete proširiti poziv — svako deljenje ove objave znači.

→ PRIJAVA ZA HAKATON ←

Više detalja

Opis rešenja koja se prave

Kaciga za respirator

Postoji potreba kod lekara i ostalog medicinskog osoblja za maske koje pokrivaju celo lice, sa hepa filterima i senzorom za CO2. Takođe, postoji potreba za kacigama za postojeće respiratore.

Kompletni neinvazivni respirator

Pretpostavlja se da će se u nekom trenutku, sa porastom broja obolelih u zemlji, javiti nestašica respiratora. Na ovaj način će se napraviti pokušaj da umanjimo tu nestašicu tako što ćemo obezbediti neku vrstu respiratora, makar za blaže slučajeve obolelih.

Kapija za dezinfekciju

Uređaj može imati više primena, ono što je za sada definitivno utvrđeno je da postoji potreba dezinfekcije medicinskog osoblja pri izlazu iz “prljavih zona” bolnice.

Sterilizator prostorije

Zadatak je je smanjiti koncentraciju virusa u vazduhu u zatvorenim prostorijama, primarno operacione sale.

Softverska rešenja

Zadatak je istražiti softverska rešenja koja mogu pomoći građanima i medicinskim ustanovama. Ovde spadaju i sitniji elektronski uređaji tj. “gedžeti”.

Kako će biti organizovana kolaboracija

Organizatori poduhvata će delegirati po jednog svog člana da bude moderator/ka svake grupe, koji će fasilitovati kolaboraciju i po potrebi usmeravati rad grupe. 

Sama saradnja na izradi rešenja će se obavljati u okviru Facebook grupa napravljenih za svaki izazov. (Facebook grupe su izabrane na osnovu dosadašnjeg pozitivnog iskustva. Ukoliko ne želite da koristite Facebook molimo vas da razmotrite da otvorite privremeni nalog bez privatnih informacija. Svaka grupa će imati autonomiju da promeni kanal kolaboracije ukoliko izabere tako.)

Organizatora će se, pored kanala kolaboraciju i delegiranju moderatora za svaki izazov, nastojati da obezbede i sledeće:

Kako će biti organizovan proces rada

Preporuka organizatora je da svaki proces rešavanja izazova bude izdeljen na četiri faze, tako da se ne preklapaju odnosno da se ne radi na više faza odjednom:

1. Idejno rešenje
Cilj: Stvaranje idejnog rešenja na zadatu temu (po potrebi uključuje i prosto preuzimanje postojeće ideje i implementacija za lokalno tržište, prilagođeno lokalnim potrebama)

2. Funkcionalni prototip
Cilj: Proizvodnja prototipa, validacija sa strukom, procena troškova izrade i potrebnih materijala

3. Proizvodni plan
Cilj: Definisanje logistike nabavke materijala, proizvodnje, distribucije. Idealno, ali ne neophodno, način proizvodnje bi bio takav da je moguć koristeći opremu koja se može naći u kućnim/hobi uslovima (npr. amaterski 3d printeri).

4. Proizvodnja
Cilj: Stavljanje ideje u masovnu proizvodnju, izvršavanje plana kreiranih u Fazi 3. Ovo je faza u kojoj će Organizatori pružiti punu podršku u smislu organizacije, nabavke materijala, nabavke proizvodnih sistema.

Podržite ovu akciju

Akciju možete podržati tako što ćete se prijaviti za učešće ali i tako što ćete podeliti ovu objavu putem društvenih mreža i drugih kanala, ili direktno ljudima za koje mislite da bi mogli da pomognu. Hajde da pomognemo lekarima i obolelima tako što ćemo pružiti najveći doprinos koji možemo. 

→ PRIJAVA ZA HAKATON ←

Vukašin Stojkov

Objavio/la članak.

nedelja, 5. April, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Dalibor

nedelja, 5. April, 2020.

Interesantan i privlačan izazov. lično mislim da mogu biti od velike pomoći sa obzirom na veliko iskutvo u 3D modeliranju, 3D skeniranju, 3D štampi itd... ali o pomenutim sredstvima ne znam skoro ništa, bilo bi poželjno da podelite neke tehničke informacije, 3D modele ili bar fotografije, kako bismo mogli stvoriti bolje ideje u glavi. Trenutno imam jaku želju da pomognem, ali jedva da znam o čemu konkretno se radi