Danas je grupa profesora i asistenata sa novosadskog FTNa uputila otvoreno pismo navodeći da dekan ovog Fakulteta prof. dr Rade Doroslavački želi da ugasi najpopularniji smer na ovom fakultetu, softversko inženjerstvo i informacione tehnologije gde se na jedno mesto prijavi više od 7 kandidata.

Razlog za smanjenje ovog smera leži u razvoju drugog studijskog programa “Primenjeno softversko inženjerstvo”, koji se neformalno naziva i “DMS smer”, jer je osmišljen u skladu sa potrebama kompanije Šnajder elektrik DMS, čiji osnivač prof. dr Dragan Popović je i redovni profesor na fakultetu.

Prema tekstu pisma, prvi korak napravljen je traženjem odlaska u penziju profesorke Zore Konjović, koja rukovodi ovim najpopularnijim smerom, ne uvaživši mišljenje departmana i poručujući pojedinim profesorima da je “pronašao zamenu za sve nastavnike sa Katedre”.

Umesto da podstiče da svi studijski programi iz IT budu jednako uspešni kao najpopularniji studijski program, dekan na ovaj način deluje protivno interesima celog Fakulteta i celokupne IT industrije po kojoj je Novi Sad prepoznatljiv.

Pozivamo zaposlene na Fakultetu, članove akademske zajednice, IT industriju i sve ostale da nas podrže u našim naporima da očuvamo obrazovanje IT stručnjaka u Novom Sadu i za Novi Sad, kao i etičke principe akademske zajednice. — Citat iz pisma

Peticiju i pismo u potpunosti možete naći na ovom linku.

Konačno prekid tišine

O situaciji na FTNu i potencijalnim malverzacijama profesorskih kompanija pisali smo još pre nekoliko meseci i moramo priznati da nije bilo nimalo jednostavno.

Naša Marija Gavrilov koja se uhvatila u koštac sa ovom značajnom temom naišla je uglavnom na zidove i trebalo joj je više od 2 meseca da dođe do svih podataka, pre svega zbog uzdržanosti skoro svih potencijalnih sagovornika koji nisu hteli da se zameraju fakultetu, dekanu i dvema najvećim kompanijama u Novom Sadu, RT-RK i DMSu. Među malim brojem onih koji su se odazvali, prof. dr Zora Konjović bila je jedna od prvih i značajno je doprinela informativnosti teksta.

Tom prilikom nam je profesorka Konjović ukazala na nekolicinu problema sa kojima se suočava Fakultet, a koji bi mogli da mu naruše kredibilitet i kvalitet studija. Među ostalim, postavilo se i pitanje: ko će ostati na FTNu ako najbolji kadar ode u privatne kompanije?

I same reakcije na tekst su bile uglavnom veoma pozitivne, ali pre svega u četiri oka. Drago nam je da je tišina o ovoj temi konačno prekinuta i što smo i sami doprineli tome. Prof. Konjović smo na kratko kontaktirali, pri čemu nam je rekla da “nije poenta da li će ona otići u penziju ili ne, već šta će se desiti sa onima koji ostaju”, posebno misleći na studente. Profesorka se za sada uzdržala od daljih komentara, ali možete da očekujete duži razgovor sa njom u narednih nekoliko dana.

Dodatna informacija

Nakon juče pokrenute peticije koju su pokrenuli profesori sa FTN-a i koju je potpisalo preko 800 ljudi, FTN je izdao saopštenje kojim odluka da profesorka dr Zora Konjović ide u penziju ostaje na snazi:

Fakultet tehničkih nauka je povodom peticije 40-ak profesora i asistenata Departmana za računarstvo i automatiku da se sačuva posao profesorki Zori Konjović, saopštio da ona ima punih 66 godina i da je još pre godinu dana stekla zakonske uslove za starosnu penziju.

U dopisu medijima se navodi da FTN “snažno podržava razvoj studijskih programa IT sektora koji se organizuju ne samo na Katedri za informatiku, nego i na 11 drugih katedri u okviru 13 Departmana FTN”.

U prilog tome govori podatak da je na prvu godinu studija upisano 910 studenata na studijskim programima u okviru IT sektora. S tim u vezi, podsećamo da FTN počinje izgradnju nove zgrade Naučno-tehnološkog parka od 26.000 m2 namenjene upravo IT sektoru. Koristimo ovu priliku da se zahvalimo prof. dr Zori Konjović koja je na svojoj katedri ostavila veliki broj mladih stručnjaka koji mogu kvalitetno da je zamene i nastave razvoj studijskih programa i katedre. Fakultet tehničkih nauka se više neće oglašavati povodom ovog pitanja, jer trenutno ima niz izuzetno važnih aktivnosti, među kojima je na prvom mestu početak nastave za preko 13.000 studenata – kažu na ovom fakultetu, dan nakon što su nezadovoljni profesori uputili javno pismo upravi fakulteta.

Podsetimo, u tom pismu se ističe pozadina cele priče u kojoj se dekan Rade Doroslovački optužuje da želi da ugasi smer “Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije”, trenutno najpopularniji studijski program, a navodno u interesu drugog studijskog programa “Primenjeno softversko inženjerstvo”, koji je osmišljen u skladu sa potrebama kompanije Šnajder elektrik DMS NS iz Novog Sada.