Google razvio alat koji će pomagati nastavnicima da „ulove” plagijate

Rad učenika će biti upoređivan sa stotinama milijardi veb stranica i desetinama miliona knjiga, ali i sa radovima učenika iz iste ustanove.

Google je nekoliko svojih proizvoda sakupio u jedan paket, omogućio veći stepen prilagođavanja potrebama nastavnika i učenika i nazvao ga Google for Education. Njemu pojedinci i ustanove mogu da pristupe preko svog domena, a cilj je da se tehnologijom pomogne formalna edukacija.

Korišćenjem Google Docs-a, Drive-a, Gmail-a, kalendara i ostalih servisa, predavači mogu da stvore virtualna predavanja, lakše dele materijale, vode diskusije i pregledaju domaće zadatke i testove. Alati iz Google-ovog seta se integrišu u elektronski sistem za edukaciju koji određena škola koristi — LMS (Learning Management System).

Kompanija je objavila da je uvela niz novih funkcija u ovaj servis, a verovatno je najzanimljivija ona koja će pomagati nastavnicima da „ulove” plagijate u radovima svojih učenika.

Prošle godine je uveden set alata nazvan Course Kit, koji je pomagao da se sakupe zadaci i učenicima daju bolje povratne informacije. Ovaj set je sada preimenovan u Assignments i moći će da se koristi kao nezavisni alat, bez potrebe da se integriše u školski LMS.

Nova funkcija koja proverava plagijate je nazvana Originality Reports (izveštaji o originalnosti). Kada učenik pošalje konačnu verziju rada predavaču i „zaključa” je, kompanija tvrdi da će ga upoređivati sa stotinama milijardi veb stranica i desetinama miliona knjiga. Onda nastavniku ostaje da proveri da li je prepoznati tekst pravilno citiran u radu, a ukoliko nije, da proceni da li je zaista ukraden.

Ustanovama će biti omogućeno da skladište i radove svojih učenika, što će pomoći da se otkriju prekopirani tekstovi koje je mlađi kolega ili učenik uzeo od starijeg.

Assignments će dozvoljavati i učenicima da tri puta provere svoj rad pre predaje. Ovo će im pomoći da vide i isprave greške, a nastavnicima će skratiti vreme koje bi proveli u ocenjivanju rada. Ograničenja koja su postavljena za studente postoje da bi im pomogla da isprave ono što su prevideli, ali da ne zloupotrebe funkciju kako bi izbegli da budu uhvaćeni u plagiranju.

Brajan Hendriks, product manager čitavog servisa, rekao je kako predavači danas rutinski kopiraju pasuse iz radova učenika i proveravaju ih na Google-u. Međutim, ovo oduzima mnogo vremena i vrlo je naporno, sa čime Assignements treba da pomogne.

Predavači gube mnogo vremena na objašnjavanje da neko nije citirao tekst ili ga je nepravilno parafrazirao. Uvođenjem mogućnosti pretrage u naše alate, ovaj proces će postati mnogo brži i lakši.

Učenici se danas nalaze pred velikim izazovom: u doba kada na internetu mogu da istraže svaku ideju koju zamisle — kako da naprave balans između spoljne inspiracije i svog autentičnog rada? Oni moraju da nauče da ostanu na tankoj liniji između tuđih i svojih ideja i da pravilno citiraju svoje izvore.

Nova funkcija je puštena u beta testiranje, a pozivi za korišćenje će se slati školama i nastavnicima u sledećih nekoliko nedelja. Assignments je besplatan za korišćenje, kao i ostatak Google for Education seta, pa može da ga koristi svaki nastavnik, bez obzira na to da li je njegova škola (ili država) uvela elektronsku pomoć nastavi.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Marko Marković

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu