Google Play Merchant account konačno dostupan i u Srbiji, uklonjen „ogroman hendikep" za kreatore video igara

Značajan pomak za dalji razvoj domaće industrije video igara.

Vukašin Stojkov
01/10/2019

Iz više izvora bliskih Google-u smo dobili nezvaničnu informaciju da je Srbija sada podržana zemlja za program Google Merchant Accounta. (Izmena: Ova promena je sada ažurirana i na Google-ovoj zvaničnoj stranici.)

Ova inicijativa potekla je od napora organizacije srpskih preduzetnika u dijaspori Serbian Entrepreneurs. Nešto više o tome rekao nam je Lazar Stojković, suosnivač Serbian Entrepreneurs i član Upravnog odbora zadužen za odnose sa Srbijom:

Brano Perković i ja smo u novembru 2017. godine ispred organizacije Serbian Entrepreneurs organizovali posetu predstavnika Google-a Beogradu kako bi ih upoznali sa ključnim ljudima u domaćem tehnološkom ekosistemu i razgovarali o mogućnostima za saradnju. Rezultat jednog od tih sastanaka je i sada već čuvena saradnja Startita i Google Developers Launchpad-a.

Tokom posete Beogradu, sreli smo se i sa premijerkom Anom Brnabić i njenim timom za tehnološko preduzetništvo sa jednom jedinom tačkom na agendi: rešavanje pitanja nemogućnosti prodaje Android aplikacija na Google Play Store-u iz Srbije. Tu je napravljen prvi direktan kontakt između kompanije Google i Vlade Republike Srbije koji je zakotrljao loptu i na kraju rezultirao ovim lepim vestima.

Prema rečima Nikole Čavića, suosnivača i predsednika organizacije Serbian Games Association, promena na kojoj se dugo radilo je veoma značajna za domaću industriju video igara:

nikola čavić nordeusOmogućava da objaviš svoju aplikaciju iz Srbije. Do sada su naše ekipe bile primorane da to rade iz nekih drugih zemalja, poput Hrvatske, Malte ili Kipra, ili preko nekog izdavača, ali je ogroman hendikep da ne možeš to da uradiš iz svoje zemlje u kojoj si baziran.

Drugim rečima, do sada je bilo moguće napraviti nalog iz Srbije, sa srpskom adresom samo za potpuno besplatne aplikacije. Sve komercijalne aplikacije nije bilo moguće okačiti, a nije postojala mogućnost ni za takozvane in-app purcahses (da naplaćuješ nešto unutar aplikacije, npr. otključavanje dodatnih opcija, prelazak na novi nivo, itd.). Jedini način monetizacije za domaće developere je bio kroz reklame.

Zbog ove komplikacije neki od domaćih developera su bili registrovani kao fizička lica sa svojim ličnim računima, dok su neki drugi svoje firme neretko otvarali u drugim zemljama. Za sve njih, ali i one koji će u budućnosti plasirati svoje aplikacije preko Google Play-a stavljanje Srbije na spisak podržanih zemalja otvara mogućnost da poslovanje vode iz svoje zemlje.

Vukašin Stojkov

Objavio/la članak.

utorak, 1. Oktobar, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Vladimir Bandović

petak, 4. Oktobar, 2019.

Pozdrav! Da li je previše optimistički očekivati da se uskoro omogući i Google Merchant Centar (product feed iz web shopa sa valutom RSD jer za sada nema Srbije na listi podržanih zemalja)? Hvala.

Vladimir Djokic

četvrtak, 3. Oktobar, 2019.

Ne moze tek tako da se prebaci na drugi bunkovni racun. Mora da se otvori novi account i da prebacis aplikacije na taj novi account. Uzas!!!!